Festivalul „Le Printemps des Poètes”, ediția a XIV-a, Suceava

Primăvara Poeţilor

Festivalul „Le Printemps des Poètes”, ediția a XIV-a, s-a desfășurat în data de 13 martie 2024, începând cu ora 11:00, în Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, județul Suceava, fiind organizat de iubitorii de poezie, elevi şi profesori din cadrul școlii. Poezia este una dintre cele mai prețuite forme de exprimare a identității culturale și lingvistice ale umanității. În cadrul acestui eveniment, am celebrat „Ziua Internațională a Francofoniei” și „Ziua Mondială a Poeziei”. Astfel, tema ediției din acest an a fost „Grâce”.

Organizatorii evenimentului au fost Mattyllena Boicu (prof. documentarist) alături de catedra de limba franceză (profesorii Daniela Alexa, Valentin Purdilă, Geanina Moroșan, Georgiana Gabor, Anca Nemțoi) și catedra de limba și literatura română (prof. Oana Caulea).

Festivalul a vizat cultura bunului gust, educația estetică, cultivarea discernământului artistic în rândul tinerilor și a avut scopul de a încurajara lectura ca practică culturală și de a stimula întâlnirile dintre poeții contemporani și elevi/studenți.

Partenerii acestui eveniment au fost Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Asociația Bibliotecarilor din România, filiala Suceava și Clubul Copiilor din Fălticeni.

Invitații speciali au fost:

  • Alexandru Ovidiu Vintilă, Președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, membru al Uniunii Scriitorilor din România;
  • lector univ. dr. Gina Puică de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava – în literatură franceză, traducătoare literară, membru fondator al revistei „Atelier de traduction”, autoare a volumului „Theodor Cazaban ou la révolte silencieuse”;
  • scriitorul și artistul vizual Constantin Severin, membru al Uniunii Scriitorilor din România;
  • Adriana Florentina Malanciuc, Președinte al Asociației Bibliotecarilor din România, filiala Suceava/Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava;
  • Anișoara Budui, Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava;
  • metodist Florin Viu, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.

Împreună cu poeți, bibliotecari, studente de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării a USV, elevi și catedre didactice de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni am sărbătorit poezia și muzica națională și internațională.

Primirea călduroasă a gazdelor și programul minunat oferit de elevii colegiului ce a inclus momente poetice, momente muzicale (voce, pian, chitară, saxofon, clarinet), dans contemporan și teatru (fragment din „Chirița”) a fost o pledoarie în favoarea lecturii, în care s-a dat viață cuvintelor scriitorilor, istoriei și viselor, învăluindu-ne în lumi noi, pline de farmec.

„Un eveniment cu o mare încărcătură sufletească, mulțumim pentru invitație și felicitări gazdelor și tuturor participanților!” (Constantin Severin)

„A fost o zi minunată, Fălticeniul chiar e un spațiu spiritual aparte, unde poezia chiar e prețuită.” (Alexandru Ovidiu Vintilă)