Ciclobiblio
Ciclobiblio 2018
Ciclobiblio 2018 sau ,,Dobrogea la pas / Pe urmele argonauţilor” va fi organizat pe traseul Constanţa – Mănăstirea Cassian – Cheile Dobrogei – Histria – Jurilovca – Enisala – Tulcea – Cerna – Brăila – Galaţi, în perioada 14-19 august 2018.
Ciclobiblio 2017
Inițiat și organizat de un grup de bibliotecari din România, cu sprijinul asociațiilor profesionale: ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România) și ABR (Asociația Bibliotecarilor din România), turul „Ciclobiblio 2017” s-a desfășurat în perioada 28 august- 1 septembrie 2017, pe traseul Brașov – Sibiu. Startul s-a dat la ora 10.00, din fața Bibliotecii Județene Brașov.
Bibliotecarii au iniţiat pe parcursul traseului discuţii profesionale, aşa-zis non conferinţe despre rolul actual al bibliotecilor, acela de a trezi apetitul pentru imaginar, de a căuta şi găsi orice informaţie, de a dezvălui nebănuitul, de a asigura libertatea de expresie, de a favoriza integrarea socială, de a informa şi forma, disemina cunoaşterea şi stimula spiritul critic, după cum spun chiar organizatorii turului. Au avut multe idei de împărtăşit, deoarece o parte dintre ei s-au întors cu doar câteva zile înainte de începerea turului de la The World Library and Information Congress, organizat de IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), în Wroclaw, Polonia, în perioada 17 – 25 august, unde au participat în jur de 3.500 de bibliotecari din toată lumea.
Pe traseul CicloBiblio 2017 bibliotecarii au vizitat biserici-fortărețe săsești, frumuseţi ale naturii, au intrat şi în biblioteci şcolare, universitare, judeţene, printre care şi două biblioteci concept (Biblioteca Concept “Borcanul cu Dulceaţă de Poveşti” din Marpod, judeţul Sibiu, şi Biblioteca Concept “Lada de Breaslă”, din Biertan, judeţul Sibiu).
,,Noi ne-am dorit ca acest prim eveniment să dea curaj colegilor din ţară să îşi depăşească limitele. Credem că e important ca bibliotecarii să se implice mai activ în promovarea bibliotecilor lor şi a activităţii pe care o fac.” (Claudia Şerbănuţă)
“Cartea ca şi ciclismul oferă libertate pentru milioane de oameni. Noi dorim o alternativă viabilă de petrecere a timpului liber. Fără să ne documentăm, n-am fi ajuns în acele locuri magice de care foarte lume nu ştie şi care totuşi există. România merită să fie citită, este o carte cu comori pe care n-o să reuşim s-o terminăm niciodată.”
Deşi organizarea acestui tur a fost o primă experienţă pentru toţi cei implicaţi, acesta a fost un succes, pentru că mai mulţi bibliotecari şi iubitori de biblioteci li s-au alăturat pe parcursul traseului. Toţi cei implicaţi îşi doresc să continue proiectul şi au discutat deja de traseul pentru următoarea ediţie.
