Ziua eroilor omagiată la Colegiul Național Colegiul Național ,,Titu Maiorescu” Aiud

Ziua Eroilor a fost omagiată la Colegiul Național ,,Titu Maiorescu” Aiud în cadrul unui proiect realizat de profesorii de istorie Szekely Elena și Buta Iuliana, prof. limba română Rusu Ramona și prof. religie consilier educativ Tocănel Alina în colaborare cu biblioteca Colegiului reprezentată de bibliotecar Gheție Maria Cristina, având grupul țintă elevii Colegiului Național ,,Titu Maiorescu” Aiud din clasele V-XI.

Conform unui comunicat al Executivului, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de sărbătoare națională și s-a stabilit să fie marcată în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării.

Am inițiat acest proiect educativ din dorința de a revigora spiritul patriotic, de a reaminti actele de curaj și determinare ale strămoșilor noștri care nu au cedat în fața dificultăților aduse de război sau de stăpâniri străine ci dimpotrivă au luptat până la moarte pentru drepturile și libertățile urmașilor.

Eroii noștri au trăit și au murit pentru idealuri care datorită sacrificiului lor au devenit parte din realitate în viețile urmașilor. Vorbim limba română, avem școli în limba română și trăim într-o țară unită datorită înaintașilor noștri care au luptat pentru aceste drepturi pe care noi le considerăm naturale.

Alt considerent pentru care am realizat acest proiect a fost pentru a îmbogăți cunoștințele elevilor despre eroii neamului românesc, pentru a redescoperi și pentru a cultiva spiritul patriotic considerând că este important  ca elevii să conștientizeze importanța evenimentelor istorice.

Un obiectiv important a fost stimularea interesului elevilor pentru lectură și studiu aprofundat, pentru redescoperirea pasiunii pentru literatură și istorie.

În bibliotecă am organizat o expoziție a cărților de istorie în care sunt prezentați marii eroi ai neamului dar și un panou cu pozele eroilor precum Decebal, Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Avram Iancu și Ecaterina Teodoroiu. Am recitat versuri din lirica patriotică împreună cu elevii clasei a VII-a, poezia cea mai apreciată numindu-se ,,Pui de lei” scrisă de Ioan Nenițescu. Am ținut un scurt discurs despre conceptul de ,,erou” apoi am dezbătut cu elevii acest concept.

Elevii au fost stimulați să formuleze opinii referitoare la implicările sociale majore ale problemei în societatea contemporană europeană.

Obiectivele proiectului au fost atinse fiindcă elevii s-au dovedit a fi mai interesați de lectură după finalizarea activităților din cadrul proiectului și s-au arătat interesați de cărțile cu eroi chiar și despre cei care au fost eroi doar ai vieții lor. Am discutat despre eroi români dar am extins ideea spre eroi în general ajungând la eroii din literatură și descoperind comori nebănuite ale creațiilor literare care au stârnit curiozitatea elevilor.

Cel mai apreciat roman a fost ,,Contele de Monte Cristo” scris de Alexandre Dumas despre care le-am vorbit după finalizarea activităților din cadrul proiectului. Atât de mult le-a plăcut elevilor ceea ce le-am relatat din acest roman, încât a fost împrumutat atât în limba română cât și originalul în limba franceză.

Alte activități din cadrul proiectului au fost organizarea unei vitrine cu mărturii, documente și cărți referitoare la Ziua Eroilor;  prezentarea unui film documentar în Power Point; dezbatere la clasa a VIII-a, concurs de desene la clasele a VII-a și a VII-a cu doamnele profesoare Rusu Ramona, Tocănel Alina și Buta Iuliana; lectură împreună cu bibliotecarul despre Decebal și Traian ,,Eroi au fost, eroi sunt încă.’’

Elevii de la liceu cu îndrumarea doamnei profesoare Szekely Elena au realizat lucrări în Power Point foarte interesante și frumoase despre eroii neamului și au dezbătut teme de interes în clasă.

Mediatizarea proiectului a fost realizată pe site-ul bibliotecii: http://biblioteca-titumaiorescu.simplesite.com/

Să nu uităm niciodată că sacrificiul eroilor noștri este fundamentul vieții, al libertății și al dezvoltării noastre! Respectând trecutul putem putem fructifica prezentul și putem onora viitorul!

                                                                            Bibliotecar GHEȚIE MARIA CRISTINALasă un răspuns