Ziua Culturii Naționale sărbătorită în bibliotecile școlare din Constanța

Data de 15 ianuarie are, pentru toți românii, o dublă semnificație: Ziua Culturii Naționale dar și ziua în care s-a născut „poetul nepereche” al neamului românesc, Mihai Eminescu.
În ziua în care s-au împlinit 170 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, cele mai frumoase versuri au răsunat din vocile elevilor noștri, în biblioteca Școlii Gimnaziale Nr. 18 „Jean Bart” Constanța.
Concursul de recitare din cadrul proiectului educațional „Rime colorate frumos interpretate” i-a purtat pe micuții interpreți ai claselor I-IV în împărăția cuvintelor, pe tărâmul marilor poeți români. Căci cuvintele trăiesc, versurile rămân și, așa cum frumos spunea Mihai Eminescu: „Nu cunosc mândrie mai mare decât să fii român”. Și cu ce să ne mândrim mai mult, dacă nu cu literatura neamului nostru românesc? Proiectul a fost coordonat de dna. bibl. Caba Ramona și înv. Păcuraru Viorica iar tema concursului a fost: „Copilăria”.
Și în cadrul bibliotecii Liceului ”George Emil Palade” din Constanța s-au desfășurat activități dedicate zilei de 15 ianuarie. Astfel, au fost prezentate date biografice, opera eminesciană, curiozități despre marele poet român. De asemenea, elevii participanți au lecturat/recitat din opera poetului nepereche și au ascultat din Sadoveanu recitând din opera eminesciană pe muzica lui Ciprian Porumbescu (Ce te legeni…, Pe lângă plopii fără soț, Sara pe deal, Revedere, Luceafărul) și pe marele actor Gheorghe Cozorici recitând Scrisoarea a III-a și Luceafărul. La activitate au participat 269 elevi din 10 clase alături de 4 cadre didactice.

In libro veritas!