ZIUA BIBLIOTECARULUI la Filiala Alba

Cu ocazia zilei de 23 aprilie, „Ziua cărții și a dreptului de autor”, precum și „Ziua Bibliotecarului”, la Alba Iulia a fost ințiat de către Casa Corpului Didactic Alba prin bibliotecar Onișoru Viorica și Asociația Bibliotecarilor din Romania, Filiala Alba proiectul „Marșul cărților și al cititorilor”, (proiect realizat după o idee a d-nei Antonela Sofia Barbu – șef serviciu în cadrul Direcției pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș). Proiectul s-a derulat în fața Inspectoratului Scolar Județean Alba, din activitățile propuse făcând parte: alegerea unei opere literare îndrăgite de fiecare elev și prezentarea pe scurt a acțiunii, a personajelor și motivarea alegerii cărții respective, atât sub forma scrisă cât și sub forma orală; prezentarea operei alese prin: realizarea unor fluturași cu prezentarea operei respective, costumarea în personajul preferat din cartea aleasă spre prezentare, costumarea în om sandviș cu prezentarea cărții respective, costumarea în om-carte cu prezentarea cărții respective, orice altă modalitate, la alegerea elevului, de comunicare a preferințelor lui de lectură.

Scopul general al acestui proiect a fost promovarea lecturii, iar obiectivele au fost următoarele:

Obiective didactice: – însușirea și/sau aprofundarea de către elevi a unor cunoștinte legate de prezentarea unei opere literare;

– dezvoltarea capacităților de exprimare scrisă și orală;

– însușirea de către elevi a deprinderii de reprezentare grafică a elementelor care caracterizează o opera literară.

Obiective documentare: – formarea deprinderii de lectură a unei opere literare, analizarea ei și redarea impresiilor rezultate în forme specifice.

Obiective educaționale: –  incitarea spre lectură;

– trezirea interesului pentru opere literare diverse;

– formarea unor deprinderi de comunicare;

– cunoașterea preocupărilor altor elevi, de la altă școală.

Obiective generale: – promovarea activităților educative într-un cadru public, deschis și altor persoane din afara școlii;

– îmbunătățirea imaginii învățământului preuniversitar din județul Alba.

Responsabili de proiect:

– Coordonator: Viorica Genţiana Onişoru, bibliotecar la Casa Corpului Didactic Alba.

– Echipa de lucru: bibl. Gianina Barb (Şcoala „Vasile Goldiş” Alba Iulia), bibl. Mirela Barb (Colegiul „Lucian Blaga” Sebeş), bibl. Mariana Bendea (Liceul „Horia Cloşca şi Crişan” Abrud), bibl. Lucreţia Bîrz (Colegiul „Horia Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, bibl. Claudia Cenan (Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia), bibl. Angela Ciobota (Liceul de Arte Alba Iulia),  prof. doc. Lavinia Dobra (Colegiul Economic Alba Iulia), bibl. Monica Grozav (Şcoala „Mihai Eminescu” Alba Iulia), bibl. Ana Panduru (Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia).

– Parteneri externi: primăriile din localitățile în care se desfășoară marșul în spațiul public (asigurarea condițiilor legale de desfășurare a marșului în spațiile publice).

La Colegiul Național “Lucian Blaga” din Sebeș a avut loc o amplă acțiune de informare a elevilor și cadrelor didactice despre fondul de carte din Biblioteca Batthyaneum, Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României. Au participat elevi de la gimnaziu și liceu precum și cadre didactice. La plecare, elevilor le-au fost înmânate pliante cu informații din cartea “Quo Vadis”. Acțiunea s-a bucurat de un real succes, elevii find foarte impresionați de cele prezentate. (bibliotecar-Mirela Barb)

Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, în parteneriat cu Biblioteca CCD Alba, a desfășurat o serie de activități pentru a marca importanța lecturii și a cărții. Elevii liceului, cu sprijinul unor profesori entuziaști și pasionați de cărți și de lectură precum d-nele profesoare Leah Bianca, Onețiu Liliana-Cristina, Oproiu Mihaiela și coordonatorii Cercului de lectură din cadrul liceului, d-na bibliotecară Bendea Mariana și d-nul profesor Mateiu Marius, au desfășurat mai multe activități pentru a evidenția rolul cărții și al lecturii în viața omului, pentru a arăta că lectura este singurul lucru care ne apără de mediocritatea promovată de lumea mass-media.

De la dezbateri pe marginea unor cărți actuale, cu mare succes la public, la desene care pun în lumină ce înseamnă sau ce ar trebui să însemne cartea pentru elevi, de la realizări ale unor coperte proprii pentru cărți reprezentative ale literaturii până la marșul cărții prin oraș, toate aceste activități i-au pasionat pe participanți și au constituit un semnal elocvent că Abrudul este un oraș al cărții, un oraș care își păstrează statutul de capitală culturală a Țării Moților. Entuziasmul și speranța participanților în revigorarea lecturii au fost justificate de numărul mare de cărți dăruite celor care vor să citească de către elevi în cadrul campaniei ”Dăruiesc cartea mea de suflet!”.  (bibliotecar-Mariana Bendea)

Pentru a sărbători Ziua Mondială a Cărții  şi a Dreptului de Autor și Ziua Națională a Bibliotecarului din România, elevii Școlii Gimnaziale Toma Cocișiu Blaj au participat la proiectul Marșul Cărților și al Cititorilor, coordonat de CCD Alba.

,,Momentul culminant” al proiectului a avut loc în ziua de  23 aprilie, când toți elevii, însoțiți de cadre didactice și părinți, s-au întâlnit în curtea școlii, unde d-na director, prof. dr. Alina Dulău, şi d-ra prof. dr. Diana Tocaciu le-au vorbit  despre semnificația acestei zile: promovarea dreptului şi a libertăţii lecturii, având ca deviză „Lectura pentru toţi”. Participanții au fost emoționați de poeziile despre cărți și lectură recitate de elevi talentați, au admirat minunatele desene din poveștile îndrăgite și parada personajelor preferate.

Activitățile din școală au continuat pe străzile municipiului, unde s-a desfășurat Marșul Cărților și al Cititorilor. Copiii au împărțit ecusoane oamenilor întâlniți în timpul marșului, cu scopul de a sublinia importanța cărților și a lecturii. Acţiunea s-a încheiat în ,,Parcul lalelelor” din faţa Primăriei Municipale, unde elevii şcolii noastre s-au întâlnit cu elevii celorlalte şcoli care au participat la Marşul Cărţii, având astfel ocazia să facă schimb de impresii. (bibliotecar-Viorica Muntean)

În Municipiul Aiud s-a desfășurat “Marșul cărților și cititorilor”. S-au traversat toate zonele principale ale orașului, pornind de la Șc. Gim. Axente Sever până la Biblioteca Municipală Liviu Rebreanu.

În total au patricipat aproximativ 200 de elevi și profesori din 5 școli. Totul s-a desfășurat conform proiectului. (bibliotecar Kinga Horvath)

Joi, 23 aprilie, 2015, Clubul “Prietenii Bibliotecii” cu sprijinul profesorilor Ana Precup, Maria Pitea, Mariana Maier, Alexandru Vigh, Emanuel Povian a prezentat, cu ocazia Zilei Cărţii, materiale biografice, afişe în semn de omagiere a unor autori care au marcat literatura universală. Printre ei se numără: Dante Alighieri, Ovidius, W. Shakespeare, J.W. Goethe, L. Tolstoi, D. Dostoievski, Th. Mann, W. Faulkner, M. Eminescu, L. Blaga, W. Wilde, Albert Camus, G.B. Shaw, E. Dickinson, R.M. Rilke, A. Dumas, Fraţii Grimm, A. Huxley, E. Sabato ș.a.

Bibliotecara şcolii şi prof. Ana Precup au vorbit elevilor clasei a IX-a A despre romancierul, dramaturgul şi filosoful francez – Albert Camus, reprezentant al existenţialismului. S-a insistat pe faptul că, deşi A. Camus a provenit dintr-un mediu familial marcat de sărăcie, a reuşit să urmeze studii universitare de filosofie şi să obţină Premiul Nobel pentru literatură (1957).

În discuţiile cu elevii, profesorii au ţinut să precizeze că aceşti autori prezentaţi au marcat, prin cărţile scrise, însăşi adolescenţa lor.

Chiar dacă interesul elevilor pentru literatura universală nu este atât de mare ca al generaţiilor anterioare, avem speranţa că ei şi-au însuşit, totuşi, motto-ul propus de Biblioteca Școlară: “Dacă vreţi să fiţi frumoşi, CITIȚI!”. (bibliotecar Luminița Bugan)

Bibl. Viorica Onisoru

Bibl. Gianina Barb

Bibl. Mirela Barb