ZILELE EMINESCU 2018

În perioada 13-15 ianuarie 2018, la Centrul Mihai Eminescu din Bârlad, s-au desfășurat manifestările ZILELE EMINESCU. 

Sâmbătă, 13 ianuarie 2018, cu începere de la ora 11.30, a avut loc manifestarea cu tema Cărţi noi în colecţia Eminesciana, apărute la Editura Junimea din Iaşi.

În cadrul acestui eveniment ne-am bucurat de oaspeţi de seamă din Iaşi, prof. univ. dr. Simona MODREANU şi lector dr. Livia IACOB, care au  prezentat patru cărţi cu tematică eminesciană. De la Bucureşti, a fost prezent prof. dr. Ioan IACOB, autorul studiului doctoral Arc poetic transatlantic Mihai Eminescu-Edgar Allan Poe, apărut la Editura Junimea. De asemenea, de mare însemnătate a fost prezenţa distinsului eminescolog, colaborator de mare preţ al Centrului Mihai Eminescu, domnul Theodor CODREANU care a adus publicului bârlădean, acum la început de an, cel mai recent volum editat Mihai Eminescu: O sută şi una de poezii. Acest volum a fost prezentat de poetul Petruş Andrei. 

Duminică, 14 ianuarie 2018, cu începere de la ora 12.00, s-a desfăşurat manifestarea cu tema Ideea de unitate şi neam în opera eminesciană. Au fost invitaţi: dr. Valeriu Lupu, criticul literar Gruia Novac şi poetul Petruş Andrei.

Tema propusă spre analiză, nu a fost întâmplătoare, ci a avut ca scop evidenţierea susţinerii unităţii tuturor românilor de către Mihai Eminescu, acesta fiind un veritabil model militant pentru generaţiile de astăzi când sărbătorim Centenarul Marii Uniri. 

Luni, 15 ianuarie, între orele 8.00-16.00, De Ziua Culturii Naţionale–Eminescu pe înţelesul fiecăruia, pentru care au fost invitați cadre didactice şi elevi din toate instituţiile şcolare din municipiul Bârlad şi din judeţul Vaslui să viziteze Centrul Mihai Eminescu pentru a-i descoperi patrimoniul, cu posibilitatea susţinerii în cadrul instituţiei a unor activităţi de omagiere a Poetului. 

Organizator principal a fost bibliotecar Geta Modiga, căreia  îi mulțumim pentru regalul celor trei zile de cultură.

Bibliotecar, Daniela Ciobotaru și Valentina Lupu