Webinar Dezvoltarea Culturii Organizaționale în Biblioteci în contextul COVID-19
- 26 octombrie 2021
- Postat: Enache Emilia
- Categorie Filiala Iași
În data de 3 ianuarie 2020, autoritățile chineze au informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la existența în orașul Wuhan a unui cluster de cazuri de „pneumonie virală cu cauze necunoscute”. La 11 martie 2020, OMS a clasificat COVID-19 drept pandemie. Până la 30 iunie 2020, în UE/SEE/Regatul Unit fuseseră înregistrate 1,5 milioane de cazuri de COVID‐19 și 177 000 de decese antrenate de această boală.
Astăzi, în 2021, mai mult ca oricând, rolul instituțiilor și profesioniștilor din domeniul informației în societatea modernă alături de provocările contemporane în jurul crizelor de sănătate și, mai exact, a pandemiei COVID-19, conduce la optimizarea accesului la informație, arhivare și difuzarea acestuia. Aici, bibliotecile vor avea mereu rolul de catalizatori, de actori-cheie și producția de servicii documentare în interesul bunăstării sociale, culturale și economice se va afla mereu în centrul profesiei de bibliotecar.
Miercuri, 28 octombrie 2020, în intervalul orar 15.00-17.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din România (ABR) – Filiala Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași au derulat evenimentul profesional: Webinar-ul „Dezvoltarea Culturii Organizaționale în Biblioteci în contextul COVID-19 ”.
Evenimentul a fost inițiat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și dedicat aniversării celor 100 de ani de existență a bibliotecii publice ieșene, fondată la 1 octombrie 1920.
Webinar-ul și-a propus promovarea unui mediu de comunicare de natură cultural-educativ printr-o dezbatere ce reunește bibliotecari din toate tipurile de biblioteci din județul Iași și din Republica Moldova, membri ABR – Filiala Iași, cu scopul de a facilita schimbul de experienţă, cunoaştere şi informaţii între noi, specialiștii cărților și către/pentru publicul larg direct interesat.
Tematica este subscrisă responsabilității sociale a bibliotecarilor în timp de criză cu accent pe:
- Elementele cheie într-un mediu profesional de bibliotecă;
- Creativitatea bibliotecarilor este o condiție principală pentru ca o bibliotecă să dezvolte servicii noi pentru comunitate?
- Biblioteca se promovează singură prin activitățile sale sau este necesară mediatizarea/ și când?
- Este adevărat că o bibliotecă care este mai mică este cu atât este mai vitală atragerea colaboratorilor în activitățile sale?
- Momentul declanșator al pandemiei în bibliotecă – Biblioteca temporar închisă!
- Stare de urgență la bibliotecă;
- Transformarea muncii, accent pe digitalizare și competențe digitale;
- Redeschiderea bibliotecii;
- Scenariul viitorului în bibliotecă.
Evenimentul a fost organizat și moderat de vicepreședinte ABR-Filiala Iași, Elena Zanet (bibliograf, Serviciul Proiecte Programe Culturale, PR, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași) alături de președintele ABR-Filiala Iași, Elena Ungureanu (bibliotecar, B.C.U. „Mihai Eminescu” Iași) și de Mihaela Tatiana Ulman (bibliotecar, B.C.U. „Mihai Eminescu” Iași).
Toți participanții din județul Iași, din alte județe ale României și din Republica Moldova care au fost prezenți la webinarul profesional au primit Certificate de Participare (variantă electronică).
Toate datele evenimentului profesional pot fi accesate aici:
[https://bjiasi.ro/stiri-si-evenimente/webinar-dezvoltarea-culturii-organizationale-in-biblioteci-in-contextul-covid-19/ ]; iar după desfășurarea Webinar-ului „Dezvoltarea Culturii Organizaționale în Biblioteci în contextul COVID-19”: [https://bjiasi.ro/stiri-si-evenimente/sediul-central-evenimente/webinar-dezvoltarea-culturii-organizationale-in-biblioteci-in-contextul-covid-19-2/ ] .