Vizită documentară la Biblioteca Naţională de Fizică a Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”

RAPORT

Privind vizita documentară a bibliotecarilor din judeţul Călăraşi

pe Platforma Măgurele în cadrul acţiunilor Asociației Bibliotecarilor din România

 

În data de 04.11.2015 un grup de 34 de bibliotecari din Judeţul Călăraşi a făcut o vizită documentară pe Platforma Măgurele. Această vizită s-a realizat în urma invitaţiei adresate de dna V. Grigore, bibliotecar la Biblioteca Naţională de Fizică a Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, şi a dnei Denise Crînganu, preşedinta Diviziunii Biblioteci specializate din cadrul Asociaţiei Bibliotecarilor din România.

 

Au fost vizitate trei obiective importante:

  1. Biblioteca Naţională de Fizică, bibliotecă specializată în fizică şi domenii conexe, a Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”. A fost prezentata istoria bibliotecii cu cele trei mutări care au avut loc în decursul existenţei acestei biblioteci, din 1949 de la înfiinţarea institutului, până în 2009, data ultimei mutări în locaţia actuală. A fost prezentat modul de organizare a bibliotecii, colecţiile şi programul specializat de bibliotecă pentru catalogare.
  2. Vizita la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului unde dl Adrian Grigore a prezentat obiectivele activităţii Institutului, a vorbit despre cutremurele din ţara noastră, despre echipamentele pe care le folosesc în supravegherea seismică şi despre măsurile pe care trebuie sa le aibă în vedere cetăţenii pentru a se proteja în caz de cutremur.
  3. Vizita la şantierul unde se construieşte cea mai importantă şi complexă unitate de cercetare din ţara noastră şi din Europa. Această acţiune se doreşte a fi o pledoarie pentru orientarea elevilor către studiul fizicii, dar nu numai, în şcolile din ţara noastră. Proiectul paneuropean Extreme-Light-Infrastructure – Nuclear Physics este găzduit de ţara noastră, Cehia şi Ungaria, iar în cadrul “Laserului” de la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară -“Horia Hulubei” Măgurele activează, în acest moment, peste 80 de cercetători din toată lumea, cei mai mulţi dintre ei fiind specialişti români. Centrul de cercetare ELI-NP va fi unul din pilonii ELI – The Extreme Light Infrastructure, împreună cu centrele dedicate studiului surselor secundare (Dolni Brezany, lângă Praga, Cehia) şi pulsurilor în atosecunde (Szeged, Ungaria). ELI-NP este o infrastructură complexă care va găzdui două echipamente cu performanţe superioare celor ale echipamentelor existente în momentul de faţă. Extreme-Light-Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) are ca scop investigarea diversităţii de aplicaţii ştiinţifice şi de cercetare a pulsurilor laser ultra-intense şi ultra-scurte. ELI-NP va oferi acces comunităţii internaţionale, științifice și industriale, la potenţiale aplicaţii în domeniile medicinei, radiografiei, energiei mediului, ştiinţei materialelor, nanotehnologiilor, bio-chimiei etc.

ELI-NP va fi un laborator european tip “user facility” care va investiga în detaliu probleme dintr-o gamă largă de domenii ştiinţifice, de la fizică fundamentală, aspecte referitoare la fizica nucleară şi astrofizică, la aplicaţii în ştiinţa materialelor, ştiinţele vieţii şi gestionarea materialelor nucleare. Proiectul ELI-NP va fi pus în funcţiune 2016.

 

Obiective: prezentarea unei biblioteci specializate în domeniul fizicii, informaţii despre supravegherea seismică a teritoriului României în conexiune cu activitatea seismică din întreasga lume şi popularizarea unui domeniu de cercetare de vârf din domeniul fizicii din ţara noastră: ELI-NP.

Această acţiune se doreşte a fi o pledoarie pentru orientarea elevilor către studiul fizicii, dar nu numai, în şcolile din ţara noastră.