Un eveniment susținut de ABR – Aniversarea a 20 de ani UVT-SID: Învățământul academic în domeniul științelor informării și documentării în România

Aniversarea a 20 de ani UVT-SID (masă rotundă): Învățământul academic în domeniul științelor informării și documentării în România: realizări și perspective a fost un eveniment de succes pentru comunitatea academică timișoreană și s-a bucurat de un real succes. La acest eveniment au participat Alumni ai programului de Științele informării și documentării de la Timișoara și cadre didactice din centrul timișorean, dar și din celelalte centre universitare din țară, unde se desfășoară programe similare.

Evenimentul a început cu un Coctail desfășurat la Universitatea de Vest din Timișoara, etajul I, în fața aulei A11. Începând cu ora 17.00 au luat cuvântul având ca moderator pe dna dr. Simona BURSAȘIU, Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara, Alumni UVT, promoția 2000-2004: lect. dr. Maria MICLE, Director PU-BSID, Universitatea de Vest Timișoara, DFSC, cea care a păstrat activă această specializare sub diverse forme de aprofundare: licență, masterat, curs postuniversitar. Am avut onoarea de a-l avea alături pe domnul prof. univ. dr. Vasile ȚÂRA,  Universitatea de Vest Timișoara cel care în calitate de director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” a inițiat în anul 1999 în cadrul Facultății de Litere, Filozofie și Istorie de atunci, pentru prima dată specializarea de Biblioteconomie și o limbă străină.

Alături de noi au fost și invitații speciali conf. univ. dr. Cristina POPESCU, Prodecan, Facultatea de Litere, Universitatea București și dr. Olimpia CURTA, Director general adjunct IT, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca care au vorbit despre schimbările din învățământul biblioteconomic românesc și perspectivele specializării.

Specialiști din zona de Vest a țării care au fost cooptați în rândul cadrelor didactice ale specializării precum dr. Vasile DEAC, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Oradea, drd. Manuela ZĂNESCU, Director general adjunct,  Biblioteca Centrală „Eugen Todoran” Timișoara, dr. ing. Agneta LOVASZ, Director, Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara, prof. dr. Ioan DAVID, Director, Biblioteca Academiei Române, Filiala Timiș, au avut intervenții abordând subiecte de interes pentru comunitatea profesională.

Directorul departamentului în care funcționează specializarea de științele comunicării și documentării prof. univ. dr. habil. Gheorghe CLITAN, Director al Departamentului de Filosofie și Științele ale comunicării a vorbit despre dificultățile păstrării în cadrul Universității de Vest ca domeniu de studiu la nivel licență această specializare.

Participanții interesați au putut lua parte la lucrările Conferinței internaționale CESC 2019 unde au existat secțiuni paralele atât în domeniul științelor informării cât și în domeniul comunicării și relațiilor publice, noi media, științelor educației.

Mulțumim și pe această cale Asociației Bibliotecarilor din România și Filiala ABR Timiș pentru susținere în realizarea acestui eveniment.

Material întocmit de dr. Simona Bursasiu