Statistica în sprijinul activităților manageriale

În zilele de 24 – 25 iunie a. c. s-a organizat la Universitatea Transilvania din Brașov cursul Statistica în sprijinul activităților manageriale, adresat directorilor de biblioteci universitare, specializate și publice.

Cursul a fost prezentat de profesorul Tord Høivik, de la Akershus University College for Applied Sciences, Oslo, Norvegia și membru în secțiunea IFLA (Federația Internațională a Asociațiilor de bibliotecari) pentru statistică și evaluare., unul din specialiștii mondiali în acest domeniu – a predat în mai multe universități din SUA, Europa si America Latină și a scris numeroase lucrări pe această temă. A susținut, de asemenea, cursuri în cadrul asociațiilor de bibliotecari din Grecia, Polonia, Norvegia, Suedia pe tema leadershipului în biblioteconomie  (Statistics as a Leadership Tool for Advocacy ).

La acest eveniment au participat 26 directori ale celor mai importante biblioteci din România.

Scopul acestui curs a fost prezentarea unor metode de colectare a datelor și de folosire a statisticilor în crearea de instrumente utile pentru managementul bibliotecilor și obținerea surselor de venituri suport pentru dezvoltarea activităților. Cursul a fost organizat de ABR și IFLA, secțiunea BSLA – Building Strong Library Associations.

Din program spicuim:

  • De ce trebuie să studiem statisticile?
  • Pe ce aspecte ale bibliotecii trebuie să ne concentrăm atenția?
  • Cum putem prelucra datele statistice?
  • Statistici privind utilizarea resurselor electronice
  • Cum putem colecta datele statistice?
  • Observați-vă utilizatorii!
  • Cum putem prezenta datele statistice?

Cursul s-a bazat pe aplicații practice; toată documentația și datele statistice pentru aplicații au fost postate pe blogul profesorului.

Prof. dr. ing., dr. marketing Angela Repanovici

Organizator curs