- 30 iunie 2023
- Postat: Enache Emilia
- Categorie Filiala Valcea
RAPORT DE ACTIVITATE
Filiala Vâlcea a Asociației Bibliotecarilor din România activează din septembrie 2007 cu un număr iniţial de 11 membri, crescând numărul la 23 de membri și rămânând în prezent 14 membri.
În urma alegerilor din 2019, la care a fost prezent și dl. Jugănaru Bogdan de la Biblioteca Academiei din București, componența conducerii filialei a fost următoarea: președinte – Puranu Georgeta, Casa Corpului Didactic, vicepreședinte – Păunoiu Valerica, Colegiul National Mircea cel Batran Rm. Valcea si secretar – Mitrea Mihaela, Colegiul Economic Rm. Vâlcea.
Prezentul raport este o sinteză a acțiunilor derulate de către membrii filialei împreună, dar și în unitățile de învățământ în care aceștia activează.
Activitatea filialei în perioada 2019-2023 s-a desfășurat în conformitate cu Legea bibliotecilor si cu Statutul Asociatiei Bibliotecarilor din Romania, aceasta fiind destul de complexă. A fost sprijinit procesul instructiv-educativ din unități prin activități variate, realizate în colaborare cu cadrele didactice, și anume: acțiuni de stimulare a lecturii, promovarea imaginii bibliotecii, manifestări dedicate Zilei Educatiei, Ziua României, Ziua Lecturii, Ziua bibliotecarului, comemorări, parteneriate, schimburi de experiență etc.
Problema formării continue a constituit unul dintre obiectivele principale ale filialei noastre. Perioada pandemiei a venit cu oportunitatea pentru membrii filialei de a participa online la cursurile organizate de Asociația Bibliotecarilor din România. Acestea s-au dovedit a fi foarte interesante și instructive, pline de noutati în domeniu:
- Strategii de comunicare si relatii publice pentru biblioteci
- Testarea și utilizarea programului Librarika (program destinat bibliotecilor mici).
- Metode de realizare a unei expozitii digitale
- Tehnici de inregistrare video: functii si utilizare
- Managementul riscurilor – partea a II-a
- Reprezentarea subiectelor si regasirea informatiei: clasificare, indexare, metadata
- ISBD – Editie consolidata, actualizari
- Planificarea mediatica (media planning) in comunicarea organizationala
- Koha, implementarea sistemului integrat de biblioteca
- Exemple de bune practici în biblioteca școlară
Tot online am participat la Conferințele Naționale și Întâlnirile profesioanle organizate de către asociație.
De asemenea, în toată această perioadă Oferta de formare a Casei Corpului Didactic Vâlcea a cuprins cursuri de formare la care au participat bibliotecarii scolari, în domeniul utilizării calculatorului, management, educație financiară și antreprenorială, comportamentul tinerilor, evoluția în carieră.
Între membrii filialei noastre există o bună comunicare și colaborare, în fiecare semestru desfășurându-se întâlniri metodice planificate, pe diverse teme și anume:
- Centrul de documentare metodico-stiintifică – spațiu ideal de informare și comunicare –desfasurată la CJRAE Valcea, bibliotecar Bratu Alexandra.
- Bibliotecile, avocati ai adevarului ––desfasurată la Scoala Gimnaziala Take Ionescu – bibliotecar Miroiu Mihaela.
- Testarea si utilizarea programului Librarika (program destinat bibliotecilor mici), curs sustinut de dna Simona Bursasiu si diseminat de bibl. CCD Puranu Georgeta – activitate desfasurată online.
- Importanta comunicarii in biblioteca scolara, activitate desfasurată online, sustinută de bibl. CCD Puranu Georgeta
- Bune practici in biblioteca scolara, , activitate desfasurată online, sustinută de Ticu Marilena
- Portofoliul bibliotecarului scolar si ”Nu uita ca esti roman”, desfasurată online, sustinută de bibl. CCD Puranu Georgeta
- Cum atragem elevii spre lectura-modalitati si bune practici si Simboluri ale Sarbatorii Pastelui – activitate desfasurată online, sustinuta de doamnele bibliotecare Ionescu Gabriela si Cherascu Nicoleta.
Cotizația a fost încasată cu regularitate și transmisă anual la ABR București de către secretarul asociației.
Președinte ,
Bibliotecar CCD, Georgeta Puranu