- 12 septembrie 2022
- Postat: Enache Emilia
- Categorie Biblioteca şi societatea, Diviziunea Biblioteci publice
Întâlnirea de lucru a Secțiunii Biblioteca şi societatea din cadrul celei de-a XXXII-a ediții a Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) a avut loc în data de 1 septembrie 2022, între orele 14:30-16:30, hibrid, în format fizic, la Biblioteca Bucovinei ,,I.G. Sbiera” Suceava, și în mediul on-line, pe platforma Zoom.
Tema întrunirii a fost: Biblioteci contemporane – noi servicii pentru utilizatori iar moderator, preşedinta secţiunii, Dorina Bălan, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi. Întrunirea a avut loc împreună cu Diviziunea Biblioteci Publice unde moderator a fost preşedinta diviziunii, dr. Corina Apostoleanu, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.
Întrunirea a debutat cu lansarea cărţii scriitorilor Dragoş Olaru şi Ștefan Broască – Acolo unde trăiesc autorii şi cărţi: Cronici şi articole – Cernăuţi: Misto, 2022 care au subliniat ideea că limba este un element al culturii, ideea de naţiune în Bucovina de Nord şi riscul de pierdere a identităţii naţionale, precum și despre mișcarea literară din Cernăuți. O intervenție interesantă, tip prelegere, a avut Mircea A. Diaconu, critic literar, eseist, filolog, profesor universitar român și decanul Facultății de Litere a Universității Sucevene.
După o prezentare a noilor servicii apărute în biblioteci, realizată de Dorina Bălan, a urmat lucrarea Contul meu de utilizator în catalogul on-line al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galaţi – tutoriale utile, susținută de Anca-Ionica Georgescu, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi. Prezentarea a demonstrat rolul important pe care îl are interfaţa opac a catalogului bibliotecii şi necesitatea creării de tutoriale pentru utilizatori care să-i poată ajuta să obțină informații sau să-și creeze diverse documente bibliografice și, în acest fel, să contribuie la satisfacția lor informațională și, implicit, la creşterea vizitelor pe site-ul bibliotecii.
A urmat partea a doua a întrunirii, moderată de dr. Corina Apostoleanu, președinta Diviziunii Biblioteci Publice, cu prezentarea: Provocări ale societăţii contemporane în bibliotecile publice.
Prezentarea a adus în discuție provocările actuale ale profesiei de bibliotecar, felul în care perioada pandemică a schimbat necesitățile utilizatorilor și modalitățile de adaptare și de răspuns ale bibliotecilor şi ale serviciilor acestora.
Letiţia Buruiană – Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi a prezentat lucrarea Marca europeană a patrimoniului: elemente comune de referinţă în promovarea valorilor europene care a scos în evidenţă necesitatea punerii în valoare a clădirilor istorice în care funcţionează biblioteci, și nu numai, aici fiind vorba de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” care a câștigat, în acest an, Marca Patrimoniului European pentru clădirea Palatului Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii.
Dr. ing. Agneta Lovasz, dr. Simona Bursaşiu, Paul Boşcu, Biblioteca Universităţii Politehnice din Timişoara au realizat lucrarea Servicii de tipărire 3D la Biblioteca UPT, susținută de Paul Boşcu, în care au adus în discuție faptul că această tehnologie este pe piaţă de foarte mult timp, dar din cauza preţului devine o tehnologie la care se ajunge cu greu. Ea ar putea fi folosită de utilizatori pentru crearea de obiecte unicat (arhitectură, piese pentru mobilier, etc.).
La întrunirea reunită a Diviziunii Biblioteci Publice și a Secțiunii Biblioteca și societatea au participat peste 22 de persoane on-line şi 20 de persoane fizic.
Secțiunea Biblioteca și Societatea
Preşedinte
Dorina Bălan
Secretar
Robertino Duvalmă
Diviziunea Biblioteci Publice
Președinte
Corina Apostoleanu