Proiect educațional interjudețean la final

Proiectul educațional “Dezvoltarea competențelor de lectură ale elevilor în biblioteca școlară” inițiat de Președintele Filialei Covasna a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) Dl Kiss Laszlo și Casa Corpului Didactic din Sfântu Gheorghe a cuprins un amplu complex de activități organizate în cele patru județe implicate în proiect: Covasna, Bacău, Brașov și Harghita prin filialele județene ale ABR și respective CCD-urile din fiecare județ.

Activitățile au debutat în data de 02.03.2012 la Sf.Gheorghe ,s-au desfășurat apoi la Onești în 22 iunie 2012, în 9 noiembrie la Brașov și în 26 aprilie la Miercurea Ciuc. Regula de bază a constat în faptul că puteau participa în jur de 20 de bibliotecari din fiecare județ dintre care doi să prezinte câte o lucrare care să reflecte aspecte din sfera lor de activitate. Atât ca organizare cât și ca întocmire și prezentare a materialelor, nivelul calitativ a crescut de la o întâlnire la alta, de fiecare dată trăgându-se reale învățăminte prin exemple de bună practică  în biblioteca școlară.

Fiind o întâlnire de încheiere a unui mare proiect la Miercurea Ciuc, pregătirea a constat într-o serie de întâlniri preliminare între membrii conducerii Filialei ABR și CCD Harghita iar în calitate de moderator al colocviului, fiind Președintele Filialei Harghita a ABR, am ținut și țin să mulțumesc din tot sufletul în numele filialei, Domnului Burus Siklodi Botond, Director la Casa Corpului Didactic Apáczai Csere János din Miercurea Ciuc și Inspectoratului Școlar Județean reprezentat de Doamnei Inspector Moraru Drăghici Dorina, pentru imensul ajutor acordat atât din punct de vedere material cât și în modul de organizare, fără de care întâlnirea noastră ar fi avut o doză mare de banalitate. De asemenea vreau să mulțumesc tuturor colegilor din filială care au contribuit la buna desfășurare a acestei activități și în mod special colegelor Ajka-Klára Márdirosz, Mariana Crăciun, Daniela Egyed, cât și celei mai înflăcărate ABR-iste fără adeziune, colegei mele de cameră Rodica Roman.

În drum spre Miercurea Ciuc gândurile îmi zburau aiurea despre starea oamenilor din această țară, la raportul dintre viața  reală și visele lor ca trăire în somn, nu ca aspirații și năzuințe din starea de veghe.

Așa am reușit să disting trei categorii: unu, oameni care trăiesc prost din punct de vedere material dar adesea visează noaptea frumos, că o minune le va schimba viața; doi, oameni care trăiesc foarte bine dar visează urât, aceștia sunt oameni îmbogățiți peste noapte prin mijloace ilicite și trăiesc nopți de coșmar că adevărul va ieși la iveală și în sfârșit trei, oameni care trăiesc normal în liniște și pace și visează frumos la traiul lor dar mai ales la munca lor care le aduce cele mai mari satisfacții. Printre aceștia sunt și bibliotecarii, bibliotecarii școlari care  trăiesc și muncesc într-o lume minunată a cărților, într-un spațiu unde marile valori naționale și internaționale, rânduiesc prin mulțimea de pagini o imensitate de lumi necunoscute, care așteaptă să fie descoperite și puse în valoare pentru educația tinerei generații.

Bibliotecarul nu este un simplu gestionar, care împrumută utilizatorilor cărți și le reprimește după un anumit timp, este omul care alege cu grijă cartea și o pune în mâna elevului în deplină cunoștință de cauză că la acel moment, pentru un anume suflet de copil, aceea este cartea și nu alta care trebuie oferită spre lecturare. Bibliotecarul organizează în spațiul bibliotecii sau la CDI,  împreună cu profesorul documentarist cele mai diverse activități prin care tot mai mulți elevi sunt atrași la bibliotecă. Scopul acestui proiect interjudețean a fost tocmai de a învăța unii de la ceilalți ce acțiuni să mai întreprindem pentru a îmbunătăți calitativ activitatea noastră.

Întâlnirea a fost deschisă de caldele cuvinte ale dlui  Director Burus Siklodi Botond și a dnei Inspector Moraru Drăghici Dorina, care au arătat importanța muncii bibliotecarilor, a profesorilor și educatorilor, cât și colaborarea dintre toate verigile importante din învățământul harghitean.

Un moment muzical ne-a prezentat orchestra de cameră a Liceului de Arte Nagy Istvan, alcătuită din elevii Todor Imre Botond, Marton Levente, Csaszar Balint și Balint Istvan, conduși de prof. Berze Albert, muzică clasică într-o interpretare care a fermecat audiența.

În continuare au fost prezentate următoarele lucrări:

Mihăilă Anca Luiza – Braşov “Prietenul meu cuvântul” Şcoala Gimnazială nr. 5, Săcele;

Hatos Melinda – Harghita „O lume minunată… biblioteca”Liceul Teoretic Orbán Balázs, Cristuru Secuiesc;

Kiss László – Covasna „Activitatea extracurriculară a bibliotecii Liceului Mikes Kelemen” Liceul                        Teoretic Mikes Kelemen, Sfântu Gheorghe;

Gal Rodica – Harghita„Dezvoltarea competenţelor de lectură ale elevilor în biblioteca şcolară”

Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Topliţa.

A urmat o binemeritată pauză de cafea, o prăjitură sau o răcoritoare care a avut menirea să mai dezmorțească pe cei care au călătorit de la distanțe mari până la Miercurea Ciuc

Partea a doua a început cu o scenetă interpretată de elevele Ambrozie Roxana și Pasat Roxana, urmate de eleva Boțoni Diana care a interpretat muzică populară și elevele Crăciun Iuliana și Dobria Mihaela care au interpretat muzică folk. Elevele sunt de la Liceul Tehnologic Bălan.

În continuare s-au prezentat următoarele lucrări:

Nişcoveanu Elena Maria – Braşov„Desfăşurarea proiectelor educaţionale ale bibliotecii şcolare, şansa de a avea utilizatori fideli şi competenţi” Colegiul Tehnic “Remus Răduleț”, Braşov;

Beleuţă Zita – Covasna„Citesc, deci exist” Grup Şcolar Gábor Áron, Târgu Secuiesc;

Mirela Ionescu – Bacău “Proiecte educaţionale derulate în  anul școlar 2012-2013” Şcoala Gimnazială Nr. 1, Oneşti;

Ţuştiu Elena – Bacău  “Curcubeul cărţilor” Şcoala Gimnazială “Scarlat Longhin”, Dofteana.

Elevii din Bălan, pregătiți de dna bibliotecară Crăciun Mariana au încheiat programul apoi s-au tras concluziile și s-au acordat diplome de participare pentru fiecare, precum și câte un suvenir pentru cei care au prezentat materiale.

Timpul a trecut pe nesimțite și fiecare s-a întors acasă cu un bagaj de idei noi și o pungă cu pliante și materiale care ilustrează frumusețea județului nostru, pe care dorim să o promovăm cu fiecare acțiune pe care o întreprindem atât pe plan local cât și la multele manifestări de profil din țara.

Delegația de la Bacău a fost condusă de dna Oana Jianu, cea de la Brașov de dna Simona Clinciu iar de la Covasna chiar de inițiatorul proiectului dl Kiss Laszlo. După o poză de grup la final, participanții au fost invitați să viziteze Catedrala de la Șumuleu Ciuc sau Biblioteca Municipală din Miercurea Ciuc.

IOAN ROMAN

PREȘEDINTELE FILIALEI  HARGHITA A ABR