Proces-verbal: Secțiunea Informatizare. Digitizare, septembrie 2018
- 21 septembrie 2018
- Postat: Enache Emilia
- Categorie Informatizare-Digitizare
Proces-verbal,
Încheiat astăzi, 13.09.2018, în cadrul Secțiunii Informatizare. Digitizare cu ocazia
Conferinței ABR găzduită de Biblioteca Universității “L. Blaga” din Sibiu
Întâlnirea Secţiunii Informatizare. Digitizare a avut loc în data de 13 septembrie 2018 începând cu orele 14.30, în sala Internet a Bibliotecii Universității “L. Blaga” din Sibiu, fiind prezente 25 de persoane.
Prima prezentare cu titlul Visând, întrezărim prin doruri a fost făcută de doamna Dorina Măgărin de la B.C.U. Timișoara. Deși titlul nu sugerează apartenența lucrării la domeniul IT, conținutul acesteia a dovedit contrariul, doamna prezentând un istoric și o analiză asupra Bibliotecii digitale Dacoromanica, devenită ulterior Biblioteca digitală a Bucureștilor.
Domnul Cătălin Cheltuianu, reprezentant Elsevier, a prezentat două platforme atrăgătoare ca soluții interactive de studiu pentru studenți și pentru medici, acestea conținând și elemente multimedia.
În continuare, sesiunea a devenit non-formală, și s-a rezumat la discuţii colegiale între participanţi, subiectele vizate fiind:
- Identificatorul unic digital DOI care se aplică obiectelor digitale;
- Prezența bibliotecilor românești și integrarea cataloagelor acestora în Catalogul WorldCat care presupune parcurgerea unor etape și anume:
- Selectarea și transmiterea către OCLC a unor eșantioane de înregistrări din toate categoriile de publicații
- Analiza/testarea înregistrărilor și transimiterea de către OCLC, către biblioteca solicitantă, a concluziilor (raport de erori, propuneri de îmbunătățiri etc.)
- Încheierea unui acord pe o perioadă de timp și plata taxei anuale
- Posibilitate de control bibliografic național prin număr de Depozit legal, număr de Bibliografie Națională
- Partajarea înregistrărilor între biblioteci, macheta minimă a descrierii bibliografice;
- Cerințele EDM (Europeana Data Model);
- Ce se intâmplă cu sistemele a căror mentenanță nu mai este asigurată, personalul IT din biblioteci fiind total insuficient și uneori depășit de complexitatea softurilor; blocarea posturilor și atragerea specialiștilor de generație nouă în biblioteci fiind o reală problemă.
A consemnat,
Marinela Covaci,
Președintele Secțiunii