Proces-verbal Secțiunea Comunicarea documentelor și împrumut interbibliotecar

Proces-verbal al secțiunii

Comunicarea documentelor și împrumut interbibliotecar

06.09.2023

Doamna Adriana Ulita, gazda locală a întâlnirii pentru Secțiunea Comunicarea documentelor și împrumut interbibliotecar, din cadrul celei de-a XXXIII ediții a Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România, mulțumește asistenței pentru prezență și verifică participarea online la eveniment.

Lucrarea cu titlul ”Impactul AI în biblioteci” prezentată de Adriana Ulita, se pliază pe discuțiile anterioare din cadrul Conferinței ce vizează inteligența artificială și aduce în discuție posibile efecte ale utilizării AI în toate serviciile bibliotecii. Prezentarea se desfățoară sub ideea unei dezbateri ghidate, astfel încât colegii din sală sunt invitați să intervină cu propriile observații sau constatări. În cadrul dezbaterii își expun opiniile colegii: Ștefania Mazilu, de la BCU ”Carol I” din București, Darius Gal de la BCU ”Eugen Todoran” din Timișoara, Octavian Hoța de la Biblioteca Universității de medicină, farmacie, științe și tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, precum și Carla Suhaida de la Biblioteca Universității Politehnica din Timișoara.

Informații de bună practică privind activitatea de la BCU ”Carol I” din București sunt un exemplu discutat în ceea ce privește trecerea spre un nou soft de bibliotecă, un soft ce promite o interacțiune cu sprijinul inteligenței artificiale. De asemenea, se desprinde ideea de gândire în perspectivă. Deciziile manageriale ce se iau în biblioteci este bine să aibă în vedere și dezvoltări ulterioare, chiar dacă acestea presupun acțiuni imediate mai ample și în mod deosebit o muncă în echipă cu toți cei ce cunosc situația de pe teren.

Chiar dacă inteligența artificială este deja în măsură să creeze conținut, inclusiv conținut ce privește meseria de bibliotecar, precum listele bibliografice la cerere, se dovedește că respectivele conținuturi nu sunt de încredere, fapt ce ne conferă nouă bibliotecarilor statutul de profesionist.

Constatarea faptului că bibliotecile din România încă nu practică partajarea efectivă a resurselor, a descrierilor bibliografice sau a faptului că serviciile de self services încă nu sunt comune tuturor bibliotecilor, aduce o oarecare plasă de siguranță profesiei, până la momentul în care va avea loc adaptarea cu noile tehnologii propuse de AI.

Istoria recentă a bibliotecilor, a celor care în anii 1990 – 2000 au trecut la informatizare, arată că nu există sistem infailibil, timpul a demonstat că acele discuri, CD-uri sau alte medii de stocare care la un moment dat păreau a pune în umbră cartea editată au fost periclitate, au cedat în fața noilor tehnologii și chiar a timpului. Fapt ce aduce o speranță în viitorul bibliotecilor în fața Inteligenței artificiale.

Ca o concluzie a întregii dezbateri se poate spune că biblioteca și bibliotecarii vor face față și provocării existenței inteligenței artificiale, iar bibliotecarii vor avea o unealtă în plus în activitatea lor.

Datorită faptului că președintele în funcție al secțiunii, doamna Camelia Boca, nu a putut fi prezentă la Conferință, nu s-a făcut o prezentare a activității mandatului și s-a trecut direct la alegerea viitoarei conduceri.

Pentru președinte de secțiune există un singur candidat – dna Adriana ULITA, iar pentru secretar se face propunerea în favoarea domnului Hoța Octavian. Cei doi obțin unanimitate de la toți participanții direcți.

Se consemnează, de asemenea, prezența a 60 de membrii care au participat la prezentările secțiunii în format online.