Proces-verbal Diviziunea Biblioteci Universitare și Specializate

Proces-verbal

Diviziunea Biblioteci Universitare și Specializate

 

Încheiat astăzi, 10 septembrie 2021, cu ocazia ședinței de lucru a Diviziunii Biblioteci Universitare și Specializate, din cadrul ABR, cu tema: Stadiul actualizării Standardui ocupațional – bibliotecar studii superioare. Întâlnirea a avut loc a avut loc online, pe platforma ZOOM, între orele 09.00 – 10.00, în cadrul Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România, ediția a XXXI-a, ”i-LIBRARY: inspiră, inovează, informează”, organizată în Timișoara, la Biblioteca Universității Politehnica, în perioada 8-10 septembrie 2021.

La întrunirea profesională au participat aproximativ 120 de specialişti din domeniul ştiinţelor informării, documentării şi comunicării, bibliotecari din sistemul național de biblioteci, în special din biblioteci universitare și centrale universitare.

Întâlnirea a fost condusă de drd. Petruța Mihaela Voicu, președinte al Diviziunii.

Doamna drd. Petruța Mihaela Voicu, președinta diviziunii, a trecut în revistă acțiunile care au fost întreprinse pentru revizuirea standardului, abordând problematica specifică competențelor generale și specifice ale activităților specifice ocupație de bibliotecar – studii superioare, precum și aspectele legislative generale și specifice.  De asemenea, a punctat faptul că în decembrie 2020, Standardul Bibliotecar Studii Superioare (cod COR 262202) a fost aprobat, prin Decizia ANC nr. 309/12.12.2020, perioada elaborării fiind între 20.09.2020-09.11.2021, inițiator fiind Avant Consulting SRL, care a câștigat o licitație organizată de Ministerul Educației, parte a Proiectului cofinațat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, dezvoltat în cadrul proiectului ”Creșterea capacității administrative a ANC și MMJS prin sistematizare și simplificare legislativă în domeniul calificărilor” SIPOCA 129872. Autorii reviziei sunt dl. Coravu Robert-Florin și dna. Mircescu Aurelia, verificarea profesională fiind realizată de dna. Nestorescu Silvia dna. Ivona Olariu, avizarea acestui standard realizându-se de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

Revizia cuprinde 15 competențe, definite astfel:

  1. Cunoașterea actelor normative specifice și conexe profesiei;
  2. Achiziția de noi documente de bibliotecă;
  3. Evidența documentelor din colecțiile bibliotecii;
  4. Organizarea colecțiilor de documente;
  5. Clasificarea documentelor din colecțiile bibliotecii;
  6. Furnizarea documentelor prin servicii de împrumut;
  7. Conservarea preventivă a colecțiilor de documente;
  8. Managementul bibliotecilor digitale;
  9. Managementul utilizatorilor bibliotecii;
  10. Analiza nevoilor informaționale ale utilizatorilor bibliotecii;
  11. Analiza întrebărilor provenite de la utilizatorii bibliotecii;
  12. Efectuarea de căutări pe Internet;
  13. Oferirea de informații despre bibliotecă;
  14. Evaluarea serviciilor informaționale cu ajutorul sistemelor metrice;
  15. Utilizarea tehnologiilor informației și comunicării în activitățile de bibliotecă.

La o primă analiză s-au identificat mai multe aspecte, care necesită o alta abordare terminologică, un vocabular de specialitate, competențele nu mai sunt abordate din punct de vedere general și specific, sunt definite prin Anexa 2 la Standardul ocupațional – Programa de pregătire teoretică și practică, prin împărțirea pe module/discipline/conținut tematic și criterii de evaluare. Anexa 1 la  Standardul ocupațional conține Planul de pregătire pe număr de ore de teorie și practică pe fiecare dintre modulele aferente competențelor.

După prezentarea în ansamblu a conținutului reviziei, au urmat discuții, iar concluzia a fost să se revină asupra reviziei standardului.

Au fost formulate următoarele propuneri:

  • înaintarea unei adrese către ANC/Ministerul Educației în care să argumenteze necesitatea revenirii asupra reviziei, sub egida asociațiilor profesionale, școlilor de biblioteconomie, bibliotecilor cu atribuții în acest sens;
  • constituirea unei echipe de lucru care să cuprindă specialiști din toate tipurile de biblioteci (inclusiv bibliotecile publice), în acord cu ANBPR;
  • cooptarea în grupul de lucru a formatorilor, profesorilor din școlile de biblioteconomie;
  • actualizarea și armonizarea competențelor pentru Standardul Bibliotecar Studii Medii;
  • definirea unor competențe specifice bibliotecarilor din bibliotecile școlare, dat fiind particularitățile competențelor cheie și deprinderilor asociate pentru bibliotecile școlare.

Concluziile întâlnirii profesionale au conturat ideea că ocupaţia de bibliotecar se află într-o continuă schimbare şi reconfigurare ca urmare a evoluţiei şi răspândirii largi a noilor tehnologii de informare şi comunicare şi a instrumentelor puse la dispoziţie de către acestea, iar competenţele dobândite pe alte căi decât cele formale pot fi evaluate pe baza standardului ocupaţional.

La final, preşedintele diviziunii a propus demararea tuturor acțiunilor care să facă posibilă reactualizarea standardului și să se transpună într-un instrument de lucru care să asigure cadrul profesional al ocupației, accentuând faptul că persoanele care doresc să practice această profesie trebuie să fie absolvenţi de studii superioare în domeniul biblioteconomiei şi al ştiinţei informaţiei şi a pregătirii de specialitate prin sistemul formării profesionale continue.

Doamna Petruța Mihaela Voicu a mulțumit tuturor participanţilor pentru interesul manifestat faţă de tematica întâlnirii și implicare.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces-verbal.

Drd. Petruța Mihaela Voicu,

Preşedinte Diviziunea Biblioteci Universitare și Specializate