Proces-verbal al întrunirii Secțiunii Catalogare, clasificare, indexare
- 29 septembrie 2021
- Postat: Enache Emilia
- Categorie Catalogare, clasificare, indexare, Procese verbale, programe etc. ale întâlnirilor profesionale, cursurilor, atelierelor organizate de secţiune
Proces-verbal
al întrunirii Secțiunii Catalogare, clasificare, indexare
din cadrul Asociației Bibliotecarilor din România
Cea de-a XXXI-a Conferinţă a Asociaţiei Bibliotecarilor din România s-a desfășurat la Timișoara, online, în perioada 8-10 septembrie 2021. „Uniformitatea în practica de prelucrare a resurselor” a fost tema întâlnirii profesionale a Secţiunii Catalogare, clasificare, indexare, desfășurată în ziua de 9 septembrie, în intervalul orar 10,30-12,30. Manifestarea a reunit 141 de participanţi din întreaga ţară, pe platforma Zoom Meetings. Discuţiile au vizat probleme importante pentru specialiştii din serviciile de prelucrare bibliografică a colecţiilor din biblioteci. Întâlnirea a ridicat în atenţia comunităţii noastre profesionale trei lucrări:
- „Reforma RAMEAU şi utilizarea sa în Biblioteca Centrală Universitară Carol I”, semnată de Alice Oprea. Prezentarea în oglindă, cu exemple, a realizării şi utilizării fişierelor de autoritate de către Biblioteca Naţională a Franţei, conform modificărilor aduse standardului şi aplicarea acestora în BCU Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României, cu ajutorul LIVES-RO.
Lucrarea a generat o serie de intervenții din partea celor prezenți cu referire la:
- definiția nondescriptorului (Viorica Onișoru, CCD Alba)
- dacă există corelație între indicii de clasificare CZU și termenii din RAMEAU sau LIVES-RO (Gabriela Băran, Universitatea din București). Doamna Victoria Frâncu a intervenit explicând că nu pot fi reprezentați indicii CZU după termenii din RAMEAU sau LIVES-RO
- s-a insistat pe LIVES-RO, subliniindu-se că se poate consulta online și gratuit pe site-ul Bibliotecii Naționale a României (http://85.120.202.141:8080/lives/publicSearch.do ). Nu există încă o direcție clară trasată de Biblioteca Națională privind obligativitatea tuturor bibliotecilor de a folosi acest manual de indexare. În prezent, bibliotecile centrale universitare din țară folosesc RAMEAU. La Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca se folosește tot RAMEAU, iar termenul este dat și în limba engleză avându-se în vedere prezența catalogului bibliotecii în WorldCat (Olimpia Curta, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”)
- s-a propus ca termenii din LIVES-RO să fie transferați în tabele care să fie puse la dispoziție tuturor celor interesați (Nicolaie Constantinescu, Kosson)
- „Uniforme sau eterogene. Despre necesitatea consolidării datelor bibliografice”, un studiu de dr. Victoria Frâncu. Prezentarea a concentrat observaţiile şi sugestiile domniei sale cu privire la uniformitatea în catalogarea pe subiecte şi a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele izolării cataloagelor româneşti şi marginalizării culturale pe care le poate genera lipsa unor descrieri uniforme. În timpul prezentării, doamna Frâncu a pus întrebarea de ce Biblioteca Națională a României nu este prezentă în fișierul internațional de autoritate VIAF, iar doamna Curta a fost de părere că un impediment poate fi resursa financiară, întrucât contribuția bibliotecilor la cataloagele colective internaționale este destul de costisitoare.
- „RDA în Europa”, o analiză realizată de Catrina Căluian (Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați) a întâlnirii virtuale prin satelit organizată în data de 15 septembrie 2020 de către Secțiunea de Catalogare din cadrul IFLA, împreună cu Comitetul Director al RDA și EURIG, subiectul principal fiind Proiectul 3R, mai exact restructurarea și reproiectarea RDA Toolkit la noul model conceptual de referință pentru biblioteci, LRM. Prezentarea a ținut să sublinieze complexitatea procesului de tranziție către codul internațional de catalogare RDA adaptat la modelul conceptual LRM rezultată din experiența diverselor țări care au adoptat manualul. Au fost trecute în revistă obiectivele RDA şi au fost subliniate eforturile pe care serviciile de prelucrare a colecţiilor, coroborate cu cele IT ale unor mari biblioteci din Europa, le depun pentru implementarea RDA. Din cauza timpului prea scurt rămas, prezentarea nu a fost derulată în întregime.
În afara temei generice, întâlnirea a ridicat în atenţia breslei şi alte subiecte, precum activitatea grupului Training and Education for Subject Access (TESA), format în cadrul IFLA, (https://www.ifla.org/training-and-education-in-subject-access-tesa/) dedicat cercetării educaţiei specialiştilor din domeniu şi stabilirii competenţelor profesionale ale bibliotecarului în societatea informaţională. Dr. Victoria Frâncu a scos în evidenţă etapele urmate de TESA în realizarea acestei cercetări, precum şi obiectivele întregului proces.
Dr. Olimpia Curta a evocat momente importante din procesul dificil de conversie şi transfer ale datelor catalogului online al BCU Cluj pe platfoma WorldCat, subliniind cu generozitate că instituţia pe care o conduce, în calitate de director adjunct – manager IT, este deschisă colaborării cu toate bibliotecile, inclusiv cu Biblioteca Naţională a României şi pe această temă şi că poate oferi consultanţă în domeniul IT.
Drd. Aurelia Mircescu (Biblioteca Națională a României) a răspuns, cu exemple, observaţiilor şi sugestiilor celor prezenți, cu privire la realizarea şi utilizarea LIVES-RO în catalogarea pe subiecte, salutând toate propunerile adresate de colegii bibliotecari, pentru utilizarea eficientă şi o mai bună vizibilitate a resurselor în bazele de date.
După expirarea celor două ore alocate întâlnirii, preşedintele Secţiunii Catalogare, clasificare, indexare din cadrul Asociaţiei Bibliotecarilor din România a mulţumit colegilor bibliotecari pentru prezență și discuții.
Biroul executiv al Secțiunii Catalogare, clasificare, indexare
Căluian Catrina, președinte
Lefter Mădălina, secretar