Proces verbal al întâlnirii secțiunii Achiziție și Dezvoltarea Colecțiilor încheiat în data de 5 iunie 2018
- 5 iunie 2018
- Postat: ABR Editor
- Categorie Achiziţie şi dezvoltarea colecţiilor
În data de 5 iunie 2018, Biblioteca Națională a României a găzduit întâlnirea de primăvară-vară a secțiunii Achiziție şi Dezvoltarea Colecțiilor în sala de conferințe „Mircea Vulcănescu”. Tema aleasă din acest an: „Colecțiile bibliotecilor în mediul virtual”.
Doamna Mirela Răducu, director general interimar al Bibliotecii Naționale a României a adresat un cuvânt de deschidere, iar Doamna Nicoleta Rahme, președinte al secțiunii, a precizat faptul că întâlnirea își propune să abordeze relația editură-bibliotecă-utilizator în context digital. Pentru aceasta au fost lansate invitații la mai multe edituri din mediul online, dintre aceștia fiind în sală 3 reprezentanți.
Domnul Vasile Poenaru, manager al platformei online eLiteratura, a prezentat proiectul cultural inițiat de Asociația Scriitorilor din București și ePublisher, prin care și-a propus să publice în format electronic literatură română contemporană, atât pentru cititorii din țară, cât și pentru cei din diasporă. Domnul Poenaru a subliniat efortul financiar necesar, mai ales pentru editurile mici, în dotarea cu aplicații și dispozitive create special pentru a fi citite fișierele în care sunt stocate cărțile electronice. A fost amintită și colaborarea cu platforma ibooksquare, o altă platformă românească de ebookuri ce își propune să publice cărți și periodice românești în format electronic.
Cel de-al doilea invitat, domnul Bogdan Baciu, coordonator PR & Marketing la Librăriile Humanitas, a făcut o prezentare cu privire la experiența portalului LibHumanitas. Acesta este unul din cei mai importanţi reselleri de carte, în general, și de ebookuri, în special, din România alături de Elefant.ro și de Libris. LibHumanitas preia cărțile electronice de la aceste edituri și se ocupă de partea tehnică a livrării linkului către produsul final la utilizatori. În ciuda investițiilor majore făcute de platformă, vânzările nu se ridică la nivelul așteptat, devenind neprofitabile.
Participanții au discutat despre cota de TVA de 19% aplicată ebookurilor (față de 5% pentru cărțile tipărite), problemele de mentalitate în ce privește plata online, reticența unor autori de a li se publica cărțile și în format electronic, limitările cadrului legislativ românesc în achiziția de către biblioteci a ebookurilor legate de interzicerea plății în avans.
In finalul primei părți a întrunirii, reprezentantele gazdelor noastre, doamnele Nicoleta Rahme Aurelia Perșinaru și Adriana Borună au făcut o prezentare cu privire la mediul editorial digital în lume și din România: un mic istoric al apariției cărții în format electronic, editurile din România care publică în mediul digital, aspectele pe care le ridică editarea și achiziția conținutului în format electronic, tipurile de formate și ereadere, situația drepturilor de autor. Au fost prezentate date de la Centrul Național ISBN-ISSN-CIP al Bibliotecii Naționale, pe baza cărora cei prezenți în sală au putut analiza producția editorială de carte electronică la nivel național.
În cea de-a doua parte a întrunirii, domnul Vladimir Munteanu, director de marketing la SoftLink, a realizat o prezentare a platformei cloudLibrary dezvoltată de firma Bibliotheca, aceasta fiind o platformă de achiziție și împrumut în format electronic (ebook, audiobook) pentru biblioteci. În prezent, conținutul platformei este preponderent în limba engleză, dar există și un număr restrâns de cărți în limba română. De asemenea, permite bibliotecilor să își încarce pe platformă propriile cărți digitizate.
Concluziile reuniunii:
-piața editorială românească în format electronic este încă în faza incipientă, chiar dacă cei mai mulți declară că acesta este viitorul;
-dezvoltarea tehnologiilor digitale au un impact major asupra audiențelor si a practicilor culturale ale instituțiilor;
-în România nu există studii despre comportamentul de consum al produselor editoriale din categoria ebook și audiobook;
-bibliotecile și editurile au un țel comun, acela de a forma competențe de lectură, de a facilita accesul la cunoaștere.
Reuniunea s-a bucurat de prezența a peste 70 de bibliotecari, studenți, editori. Bibliotecile și instituțiile care au răspuns invitației lansate de Biblioteca Națională a României: Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iași, Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București, Biblioteca Camerei Deputaților, Biblioteca Universității Politehnice din București, Biblioteca Județeană Kájoni János din Miercurea Ciuc, Biblioteca Județeană Ștefan Bănulescu din Ialomița, Biblioteca Județeană V A Urechia din Galați, Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman Craiova, Universitatea Națională de Apărare Carol I, Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță din București, Liceul tehnologic Theodor Pallady, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Economic Virgil Madgearu din București, Școala Gimnazială nr. 5 din Sectorul 1, Școala Gimnazială Ferdinand I, Școala Gimnazială nr. 27 din Sectorul 2, Școala Gimnazială Mexic din Sectorul 3, Școala Gimnazială nr. 86 din Sector 3, Școala Gimnazială nr. 95 din Sector 3, Școala Gimnazială nr. 112 din Sector 3, Școala Gimnazială Al. Costescu București, Școala Gimnazială nr. 28, Științele Informării și Documentării – Facultatea de Litere a Universității din București.
Întocmit de Carmen Pavel
Secretar Secțiune