Parteneriatului Educațional Internațional „Prietenie … pe o … sfoară …”

Parteneriatului Educațional Internațional „Prietenie … pe o … sfoară …”

 

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov anunță derularea Parteneriatului Educațional Internațional „Prietenie … pe o … sfoară …” în perioada aprilie – iulie 2024. Aflat la cea de-a 12-a ediție, acțiunile parteneriatului sunt dedicate promovării literaturii pentru copii şi stimulării interesului pentru lectură a celor mici. Sunt încurajate să participe bibliotecile publice, bibliotecile școlare, instituţiile de învăţământ, organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor sau orice alte instituţii sau organizații care desfășoară activități cu copiii și susțin prioritățile parteneriatului şi nu numai. Tema pe care o propunem în acest an este dedicată celebrării operei lui LYMAN FRANK BAUM („Vrăjitorul din Oz”). Vârsta participanţilor – 0 – 99 ani. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților toate informațiile necesare desfășurării activităților.

Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov a demarat acest parteneriat în anul 2013 pentru a celebra Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii și Tineret.

Această sărbătoare a cărții a fost iniţiată în 1967, pe data de 2 aprilie, data care coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Anual, la nivel internațional, evenimentul este patronat de o țară membră a International Board on Books for Young People (IBBY), care decide asupra unei teme și invită un autor de prestigiu din țara gazdă să scrie un mesaj copiilor lumii, dar și un ilustrator care să realizeze un poster. Aceste mesaje şi materiale sunt folosite pentru a promova cărțile și lectura.” 

De-a lungul celor 11 ediții, biblioteca a reușit să coaguleze în jurul acestei idei peste 1.000 de instituții culturale, de învăţământ etc. din întreaga ţară şi din străinătate și, împreună cu acestea, să stimuleze interesul pentru carte și lectură unui număr de peste 1.000.000 de copii.

Numele parteneriatului, „Prietenie … pe o … sfoară …”, a fost inspirat de activitatea practică ce însoțește atelierele de lectură. Fiecare copil participant la program (se prezintă autorul, se lecturează un fragment din opera autorului), realizează un desen inspirat de cartea prezentată (colorează schiţele unicat realizate de bibliotecar – DIANA CRISTEA). Lucrările gata colorate se decupează, se lipesc pe cartoane colorate, menţionând numele, prenumele, localitatea, vârsta etc. şi se expun pe o sfoară în biblioteci, clase sau în orice locaţie la alegere, menţionând numele proiectului, ediţia şi instituţia participantă în proiect. Fiecare partener va trimite 3 – 5 fotografii de la activităţi şi expoziţii, organizatorului, respectiv Centrului de Excelență pentru Copii și Tineret – Brașov (copii@bjbv.ro).

Dorința noastră pentru acest an și pentru anii care vin este să extindem acest parteneriat în toate bibliotecile publice şi şcolare din România şi din alte ţări, să aducem în atenția copiilor, dar și a părinților și educatorilor, cât mai multe cărți valoroase și cât mai mulți scriitori pentru copii, conştientizându-i totodată de importanţa bibliotecilor din întreaga lume.

 

Formular de înscriere

 

Pentru mai multe informații ne puteți contacta la:
Melania Luana Butnariu
Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret
Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov
0268/474081
Email: copii@bjbv.ro