“Nocturna bibliotecilor” la C.C.D. Vrancea

,,Nocturna bibliotecilor” la Casa Corpului Didactic ,,Simion Mehedinţi” Vrancea

 

Peste 100 de persoane au fost prezente le evenimentul ,,Nocturna bibliotecilor”, de la Casa Corpului Didactic ,,Simion Mehedinţi” Vrancea, care s-a desfăşurat în noaptea de 17/18 noiembrie 2012, între orele 18.00-24.00.

Alături de toţi angajaţii instituţiei au participat cadre didactice, bibliotecari, elevi şi părinţi din municipiul Focşani şi din judeţ.

Partenerii activităţii au fost: Şcoala ,,Anghel Saligny” Focşani, Şcoala ,,Nicolae Iorga” din Focşani, Colegiul Tehnic ,,Valeriu D. Cotea” Focşani, Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi” Focşani, Sindicatul Liber din Invăţământ Vrancea, Şcoala Garoafa, Colegiul Naţional ,,Al. I. Cuza” Focşani, Clubul Cadrelor Didactice Pensionare din Focşani,  Liceul de Arte ,,Gheorghe Tătărescu” din Focşani, Şcoala Nr. 1 Mărăşeşti şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  Vrancea.

 

La eveniment a fost prezent şi prefectul Judeţului Vrancea, Kanty Cătălin Popescu. În cuvântul adresat invitaţilor, domnul prefect, s-a referit la plăcerea cititului cărţii în format tradiţional şi  la faptul că asemenea evenimente atrag atenţia, iar în final sperăm să aducă mai mulţi tineri spre bibliotecă şi spre carte.

D-na director al Casei Corpului Didactic Aurelia Neagu le-a vorbit participanţilor de importanţa cititului în viaţa fiecăruia dintre noi şi de faptul că bibliotecile la momentul acesta nu sunt numai spaţii de lectură, ci şi spaţii de cultură, de educaţie,  de socializare etc.

D-na Sebe Stela a prezentat mesajul de salut al  preşedintelui Asociaţiei Bibliotecarilor din România şi a făcut o scurtă prezentare a  bibliotecii şi a expoziţiilor de carte veche din holul instituţiei. Biblioteca deţine 300 de volume de carte veche, unele dintre ele fiind singurele din judeţ. Exemplul Marele Dicţionar Geografic al României, de Al Lahovari, in 6 volume, Album de palografie etc.

O prezentare de excepţie a Focşaniului de altădată a fost făcută de prof. Gheorghe Vlăjie, de la Colegiul Tehnic ,,Valeriu D. Cotea”. Pe lângă expoziţia de fotografii,  domnul profesor a ţinut o prelegere despre evoluţia arhitecturală a oraşului Focşani.

Evenimentul s-a desfăşurat pe ateliere, atât în holul instituţiei, cât şi în sala de conferinţe şi sala de lectură a bibliotecii.

Atmosfera a fost destinsă de elevii de la Liceul de Arte  ,,Gheorghe Tătărescu” din Focşani şi de videoclipul ,,Cărţile – ferestre-n ziduri”, care a rulat în permanenţă în holul instituţiei.

Elevii Şcolii ,Anghel Saligny” au prezentat compuneri despre carte şi lectură. Cei de la clasa a IV-a şi au prezentat lucrările de abilităţi practice din materiale reciclabile ,,Cartea – făclia lumii”. Coordonatorii activităţii au fost: bibliotecar Liliana Leonte, prof. înv. primar Alstanei Mihaela, Badaşcă Loredana şi Cristea Mioara.

Cei de la  Şcoala “Nicolae Iorga” din Focşani, coordonaţi de  prof. Măciucă Adriana şi  Dănilă Nicoleta au realizat un moment poetic bilingv şi un moment dramatic.

Atracţia serii a constituit-o elevul Cristian Cazacu – Clasa a VIII-a, de la Şcoala ,,Anghel Saligny” (micuţul cartograf) care şi-a expus pe jos imensele hărţi realizate de el.

În urma prezentării acesta s-a transformat într-o mică vedetă, fiind asaltat de ceilalţi  copii, participanţi la eveniment, pentru a  le oferi autografe, pe cărţile primite ca donaţii din partea bibliotecii Casei Corpului Didactic.

Exemple de bune practici, din cadrul proiectului ,,TOPTEHNIKA” a prezentat prof. Mîndru Cornelia.

Legătura dintre matematică şi artă a fost realizată de elevii Colegiului Naţional ,,Al. I. Cuza”, prin filme şi prezentări Power Point. La dezbaterile pe această temă au participat: elevii  Urloiu Irina, Soare Elena şi Galeş Mihaela – clasa a X-a C, coordonaţi de prof. Aurelia Neagu, dar şi prof. Silviu Brebuleţ, Enache Claudia,  economist Krasoschi Murea Georgeta, secretar – Bândar Cornelia s.a.

Elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi” au prezentat filmul ,,Ce şi de ce ar trebui să citească un tânăr” al lui Dan C. Mihăescu au expus pe panouri papioane realizate în cadrul orelor de tehnologie şi exemple de bune practici din cadrul unui proiect realizat cu experţii germani în banqueting şi gastronomie”. Coordonatorii acestei secvenţe au fost: Horeangă Mihaela – directorul colegiului şi prof. Chipon Gabriela.

Un grup de foste cadre didactice ale învăţământului vrâncean au fost prezente pe tot parcursul desfăşurării evenimentelor

Spre finalul activităţilor majoritatea participanţilor au vizitat depozitele de carte ale bibliotecii, acestea nefiind deschise publicului permanent, pentru că nu există accesul liber la raft al cititorilor.

Toţi participanţii au primit diplome din partea Casei Corpului Didactic Vrancea, dar şi din partea Asociaţiei Bibliotecarilor din România – Filiala Vrancea.

Fotograful evenimentelor a fost eleva  Krasovschi Adelina Camelia din clasa a VIII-a D, de la Şcoala ,,Ştefan cel Mare” din Focşani.

Deşi o bibliotecă mică, cu 43.000 de volume  a impresionat pe participanţi prin fondul de carte şi prin activităţile propuse şi realizate în noapte de bibliotecarul acesteia. Noaptea fiind de fapt ,,sfârşitul şi începutul”, aşa cum spunea Borges. Sfârşitul unei activităţi şi începutul a  ceva nou în munca desfăşurată.

Evenimentele s-au desfăşurat conform programului până în jurul orelor 22.00, iar biblioteca a rămas deschisă până la orele 24.00.

 

STELA SEBE

Bibliotecar – documentarist C.C.D. Vrancea

Preşedinte Filială ABR Vrancea