Noaptea bibliotecilor românești

Stimați colegi,

Dorim ca Noaptea bibliotecilor românești să fie un semnal al reîntoarcerii la lectura cărților din biblioteci.

În condițiile extinderii internetului, când numărul cititorilor din biblioteci este în continuă scădere, trebuie reconsiderat rolul cărții clasice, pe suport hârtie. Cartea tipărită, a contribuit la formarea atâtor generații, de la Gutenberg până astăzi, și reprezintă încă baza instruirii oamenilor.

În activitățile pe care le veți desfășura în această seară trebuie antrenate și autoritățile care finanțează bibliotecile. Conștientizarea autorităților  este esențială.  Să le reamintim rolul pe care îl au bibliotecile în societate. Bibliotecile nu mai sunt de multă vreme un lux ci o necesitate. Sensul existenței bibliotecilor sunt cititorii și nevoile lor de cunoaștere. Continua ignorare a importanței bibliotecilor poate avea efecte dintre cele mai  nedorite asupra  evoluției societății românești. Autoritățile trebuie să înțeleagă  contribuția  bibliotecilor, alături de școală, la consolidarea deprinderilor de lectură în rândul copiilor și adolescenților.

 

E bine să ne reamintim că România se află pe penultima poziție între țările Uniunii Europene la categoria tineri în vârstă de 15 ani cu competenţe insuficiente în materie de citit  (40,4%). De asemenea, în ceea ce privește instruirea pe tot cuprinsul vieţii la adulţii în grupa de vârstă 25-64 de ani, ţara noastră se găsește tot pe penultimul loc, cu un procent de numai 1,4%.

Este  de la sine înţeles că rolul bibliotecii, în general, și al bibliotecii publice și școlare, în mod deosebit,  în sprijinirea  programelor de dezvoltare a lecturii și de învăţare pe tot parcursul vieţii rămâne esenţial.

Eforturile noastre vor fi încununate de succes doar atunci când vom constata că numărul celor care ne calcă pragul va fi tot mai mare. Fiecare nou cititor este o izbândă.

Va urez succes,

Preşedinte ABR,                                                                                                                                                    Prof.univ.dr. Mircea Regneala

(tel.:0723681390)