- 6 mai 2014
- Postat: ABR Editor
- Categorie Filiala Vaslui
Ziua Internaţionala a Cărţii şi a Dreptului de Autor
Ziua internaţională a Bibliotecarului din România
23 aprilie 2014
Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu”
MOTTO:
„Cartile sunt mostenirile pe care marile spirite le lasã omenirii, care sunt date din generatie în generatie ca daruri pentru posteritatea celor care nu s-au nãscut încã.”
În vâltoarea grijilor de zi cu zi, o vizită la bibliotecă ne desprinde de radicalitatea realităţii, de presiunea multiplă a cotidianului.
Farmecul tăcut al cărţilor, ambianţa cadrului primitor din bibliotecă şi atmosfera destinsă ne crează echilibrul interior bucurându-ne de o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi. Cărţile „cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni” sunt cele care ne construiesc conştientul şi subconştientul, ne cresc sufletul şi spiritul, dându-ne alternative, alte priorităţi şi alte orizonturi.
Pe 23 aprilie 2014 am sărbătorit Ziua Internaţionala a Cărţii şi a Dreptului de Autor şi Ziua internaţională a Bibliotecarului din România, la Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” unde s-a organizat o activitate dedicată acestui eveniment, care a avut drept scop încurajarea şi stimularea lecturii, atragerea tinerilor spre instituţiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte şi lectură.
În cadrul activităţii s-a făcut referire la cum a apărut ideea marcării acestei zile şi cum se sărbătoreşte în România şi în celelalte ţările din lume. Una dintre teme a fost „Topul celor mai citite cărţi din lume” unde au fost prezentate volumele de carte cu cel mai mare tiraj. De asemenea s-a desfăşurat o dezbatere pe tema „ De ce calculatorul şi nu cartea ?” deoarece vremurile în care trăim stau sub semnul calculatorului asistând la o schimbare vertiginoasa a lumii. Vrem nu vrem, ne place sau nu, internetul face parte integrantă din viaţa omului modern, de neconceput în absenţa lui. Mai este necesară lectura în aceste conditii?, fiecare elev a participat cu opinia sa având posibilitatea să-şi exprime părerea,cu argumente, pentru alegerea făcută. La finalul activităţii s-a realizat un concurs de cultură generală „ Astăzi cititor, mâine lider ” .
Coordonatorii activităţii bibliotecar Zuran Luminiţa, prof. Siminciuc Alina şi prof. Sârbu Diana alături de director adj. Prof. Olariu-Niţu Lorela au încurajat elevii să citească exemplificându-le câteva dintre efectele benefice ale cititului: reduce stresul, este o modalitate de relaxare, cititul îmbunătățește vocabularul și activează funcțiile creierului, întărește încrederea în propria persoană și îmbogățește imaginația.
Cartea este instrumentul intelectual fundamental prin care se formeaza si se desavarsesc personalitati. Cartea este cea care te alina si-ti da putere, este cea care te sustine si te incurajeaza, cartile reprezinta informarea si formarea, contribuind la dezvoltarea personala.
Bibliotecar Zuran Luminita Ludmila