- 6 mai 2014
- Postat: ABR Editor
- Categorie Filiala Ilfov
ZIUA CĂRȚII ȘI A BIBLIOTECARULUI ÎN PANTELIMON, JUD. ILFOV
Casa Corpului Didactic Ilfov a ales să sărbătorească Ziua Cărții și a Bibliotecarului în BIBLIOTECA Școlii Gimnaziale nr. 1, din com. Pantelimon, jud. Ilfov. La invitația Casei Corpului Didactic a județului Ilfov, Editura Betta, din București și cinci dintre autorii ei s-au întâlnit, în cadrul manifestărilor dedicate cărții și bibliotecarilor, cu bibliotecarii, responsabili ai Centrelor de Documentare și Informare din județ. Au fost prezenți la eveniment cadre didactice și elevi din școală. După cuvântul de Bun venit, adresat de dna prof. Corina Constanța Păun, Director la Școala Gimnazială nr. 1 Pantelimon, a urmat cel de prezentare a școlii și a noului spațiu în care s-a mutat de curând biblioteca.
În continuare, Dl Director al Casei Corpului Didactic Ilfov, dl. dr. Florin Petrescu a mulțumit invitațiilor și gazdelor pentru participare și implicare în organizarea activității și a urat bibliotecarilor și tuturor celor prezenți mulți ani în slujba cărții și a lecturii.
Bibliotecara Școlii Gimnaziale nr. 1 Pantelimon, Antonica Florea și bibliotecara Casei Corpului Didactic Ilfov, Horiana Petrescu, au mulțumit oaspeților pentru onoranta prezență și au invitat participanții la un dialog pe tema semnificațiilor zilei de 23 aprilie precum și a rolului CĂRȚII și a LECTURII în educație și a BIBLIOTECILOR/CENTRE DE DOCUMENTARE ȘI INFORMARE în viața școlii.
După ce directorul Editurii Betta, dnul editor Nicolae Roșu, i-a prezentat pe cei cinci autori invitați: Dna ELIZA ROHA, Dna GABRIELA BANU, Dnul NICĂ D. LUPU, Dnul AURELIU GOCI, Dnul EMIL LUNGEANU și opera lor (cărți scoase de editură și nu numai), domnia sa a promovat cele mai recente apariții editoriale: „Legea Junglei, aventuri critice și alte însemnări”, „Manifestul Ludic. Formule extreme în critica literară” și monografia „Raport la congresul al xv-lea…Eliza Roha un -Cezar Petrescu feminin- al romanului de azi” ale scriitorului Emil LUNGEANU; monografia „Eliza Roha. Polivalența romanului și vocile feminității” de Aureliu Goci; „Tablou cu femei”, volumul de nuvele al Gabrielei Banu. În încheiere, Domnul Roșu și-a exprimat speranța ca, într-un viitor nu prea îndepărtat în bibliotecile școlare își vor găsi loc și cărțile autorilor prezenți la manifestare.
În programul activității, un loc aparte l-a constituit lansarea volumului „Urgia”, a domnului profesor Nică D. Lupu. Aflat la a 9-a ,,recidivă” în domeniul literar, dnul Nică D. Lupu a împărtășit celor prezenți cum și ce anume l-a inspirat în realizarea romanului ,,Urgia” care are ca subiect inundațiile din satul natal Cuca, Județul Galați, în septembrie 2013.
Domnii critici literari, Aureliu Goci și Emil Lungeanu s-au referit la ce aduc nou pe tărâm literar cele mai recente cărți ale prof. Nică D. Lupu, inclusiv volumul „Urgia”, apoi fiecare dintre autorii prezenți și-au expus punctul de vedere despre „Urgia” și celelalte cărți prezentate, despre autorii lor, despre tendințele noi în literatura română și critica literară.
Un elogiu cărții și lecturii au adus, cu sensibilitate și inspirație, Doamnele scriitoare, Eliza Roha și Gabriela Banu, care au împărtășit celor prezenți câteva dintre secretele lor de ,,fabricat” romane-(Dna Roha) și traduceri (Dna Banu).
Ședința de autografe și fotografii au încheiat o întâlnire interesantă, un adevărat regal cultural, pe măsura sărbătoriților zilei: CARTEA ȘI BIBLIOTECARUL!
LA MULTI ANI ȘI CÂT MAI MULȚI CITITORI!