- 23 ianuarie 2015
- Postat: ABR Editor
- Categorie Filiala Constanța
La Colegiul Economic din Mangalia,
A FOST SĂRBĂTORITĂ MICA UNIRE
În după-amiaza zilei de miercuri, 21 ianuarie 2015, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Economic Mangalia, s-a desfăşurat o activitate cultural-ştiinţifică dedicată împlinirii a 156 de ani de la unirea Moldovei cu Muntenia. Manifestarea, organizată de Colegiul Economic, în colaborare cu Asociaţia de Balcanistică şi Slavistică din România, Complexul Cultural „Callatis” şi Şcoala Gimnazială nr. 3 Mangalia, a fost deschisă de profesor Mihai Sandu, care a prezentat: programul, invitaţii şi participanţii la eveniment.
În continuare, elevii Şcolii Gimnaziale nr. 3 Mangalia, îndrumaţi de învăţător Elena Curcan, au interpretat mai multe scenete avându-l în rolul principal pe Al.I. Cuza, primul domnitor al României moderne. Scenetele au fost urmate de cântece şi dansuri populare ce fac parte din folclorul românesc
Cercet. şt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, şeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Balcanistică şi Slavistică din România, a vorbit despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie 1859 şi a prezentat momentele mai importante care au dus la unirea Moldovei cu Muntenia: desemnarea unui singur candidat la domnia Moldovei, din partea grupărilor unioniste, în persoana lui Al.I. Cuza; alegerea sa, cu unanimitate de voturi, în cadrul Adunării Elective de la Iaşi, din ziua de 5 ianuarie 1859; hotărârea unioniştilor din Muntenia de a-l susţine, ca domnitor, pe Al.I. Cuza şi în Ţara Românească şi mobilizarea populaţiei în acest sens; alegerea lui Cuza şi la Bucureşti, cu unanimitate de voturi, în ziua de 24 ianuarie 1959; campania desfăşurată de diplomaţia română, în plan internaţional, pentru recunoaşterea dublei alegeri.
Liliana Bădin, muzeograf al Complexului Cultural „Callatis”, a descris viaţa şi personalitatea domnitorului Al.I. Cuza, după care elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonaţi de prof. Roxana Curcan, au recitat poezii dedicate Micii Uniri şi au interpretat mai multe cântece patriotice.
Activitatea dedicată sărbătoririi Micii Uniri a fost pregătită de profesorii din echipa pedagogică a Centrului de Documentare şi Informare al Colegiului Economic: Ibolya Negoiţă, Anişoara Teodorescu, Nicoleta Nicolaescu, Gabriela Apostu, Nelida Ismail, Mariana Nistor şi Monica Mihalcea, cu susţinerea prof. Simona Ciobănel, directorul instituţiei.