Mereu sub semnul creaţiei eminesciene

Centrul Mihai Eminescu din Bârlad şi Asociaţia Bibliotecarilor din România – Filiala Vaslui au marcat împlinirea a 127 de ani de la moartea Luceafărului poeziei românești printr-un eveniment cultural apreciat de participanţi ca fiind de excepţie.

Manifestarea s-a desfăşurat pe data de 15 iunie în cadrul Centrului Mihai Eminescu şi s-a axat pe lansarea cărții „Eminescu, din perspectivă medicală și socială”, autor medicul Valeriu Lupu, momentul fiind urmat şi de o scurtă prezentare a revistei, cu numărul 16, Bibliotecă-Educaţie-Cultură, coordonator prof. Valentina Lupu. Publicaţia a apărut sub egida Asociaţiei Bibliotecarilor din România şi a Casei Corpului Didactic Vaslui.

Volumul semnat de dr. Valeriu Lupu a fost prezentat de scriitorul Petruș Andrei, eminescologul Theodor Codreanu, cel care a semnat și prefațat cartea, şi sculptorul Gheorghe Alupoaie, acesta fiind autorul unui bust Eminescu aflat la Edmonton – Canada. Imaginea lucrării de artă apare pe prima copertă a cărţii. De la manifestare nu a lipsit părintele protopop al Bârladului, Vasile Lăiu, un mare iubitor al creaţiei eminesciene, lucru demonstrat prin expunerea susţinută în faţa publicului și prof. Petruș Andrei – scriitor.

Aşa cum apreciază criticul-eminescolog Theodor Codreanu, prin volumul publicat „Valeriu Lupu are drept țintă combaterea celor patru mituri legate de viața și moartea lui Eminescu – mitul nebuniei luetice, cel al conspirației, mitul morții accidentale și mitul psihozei maniaco-depresive. Există argumente ale specialiștilor și într-o parte și în alta. Valeriu Lupu are, însă, contraargumente și la teza morții susținută de Petre Poenaru, teză luată în considerație în ultimele lucrări ale lui Nicolae Georgescu. În ansamblu, este o carte onorabilă, imagine a unui infatigabil scormonitor în memoria medicală și culturală, dovadă a unui spirit sensibil la adevăr și valori naționale”.

Pentru realizarea acestui volum, autorul s-a documentat mai bine de trei ani, având iniţiativa realizării unor scurte prezentări a tuturor medicilor din România care, de-a lungul timpului, au fost preocupaţi, prin scrierile şi studiile lor de creaţia eminesciană dar, mai ales, să descifreze sub aspect medical misterul morţii lui Eminescu.

Valeriu Lupu, prin demersul său publicistic, a dorit să explice clar cititorului că Eminescu a murit din cauza unei boli moștenite – psihoză maniaco-depresivă, și nicidecum din cauza sifilisului. Tratamentul (test diagnostic) cu mercur a fost cel care a agravat boala psihică a genialului poet. Cartea merită să fie cunoscută şi citită.

În scurta prezentare a revistei, moderatoarea evenimentului, bibliotecara Geta Modiga, a subliniat existenţa unui număr însemnat de articole cu tematică eminesciană, o dovadă în plus a preocupărilor generale privind creaţia şi viaţa lui Eminescu. Revista conţine şi valoaroase studii de specialitate pentru bibliotecari.

Doamna Valentina Lupu a ţinut să aducă mulţumiri tuturor colaboratorilor şi celor ce preţuiesc această revistă, realizată cu eforturi deosebite.

Manifestarea s-a desfăşurat într-un cadru deosebit, pe simezele sălii în care a avut loc momentul cultural fiind expuse lucrări de grafică semnate de artistul din Bucureşti, Mihai Cătrună, evident, inspirate din creaţia eminesciană.

S-a remarcat prezența în sală a farm. Ana Sârbu, președinta Fundației Culturale „Dr. Constantin Teodorescu” alături de profesori, oameni de cultură și artă din Bârlad şi Vaslui.

 

Bibliotecar Geta Modiga (membră a ABR- Filiala Vaslui)