Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare la Neamț

Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare a fost celebrată de bibliotecarii școlari din Județul Neamț, sub egida Filialei ABR Neamț, vineri 20 octombrie 2023, prin derularea celei de-a treia ediții a întâlnirii profesionale „VALORI BIBLIOFILE ÎN BIBLIOTECILE ȘCOLARE DIN JUDEȚUL NEAMȚ”.

În deschidere, doamna inspector prof. dr. Elisabeta Pascu și doamna director-adjunct prof. dr. Mihaela Cătălina Tărcăoanu, invitate de onoare, au adresat participanților un călduros salut, au subliniat și apreciat activitatea profesională a bibliotecarilor școlari, făcută cu acribie.

Întâlnirea, moderată de doamna Reghina Fotea, bibliotecar la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, din Piatra-Neamț, s-a derulat în format on-line, pentru a facilita participarea unui număr cât mai mare de bibliotecari din județ.

Și la ediția din acest an, bibliotecarii nemțeni au dovedit implicarea activă și colaborarea extraordinară, ceea ce a dus la crearea și derularea unui eveniment de amploare, cu prezentări notabile, după cum urmează:

  • Joc secund de Ion Barbu, ediție bibliofilă – bibliotecar Lucica Arcană;
  • Agiazmatar, anul 1950 – bibliotecar Claudia Rusu;
  • Caragiale în ediții bibliofile din colecția bibliotecii Casei Corpului Didactic Neamț – bibliotecar Ana Macovei;
  • Lucrări monografice ale localității Săbăoani – file de istorie – bibliotecar Iuliana Popa;
  • Monografia domeniului Borca și Sabasa de Augustin Berian – bibliotecar Despina Gheorghiu;
  • Biblioteca Seminarului de la Neamț, locaș de formare teologică și culturală – bibliotecar Cristina Grigore;
  • Vânători-Neamț, file de monografie – bibliotecar Loredana-Maria Lupu.
  • Documente Hurmuzachi în biblioteca CNPR – bibliotecar Elena Popa;
  • Curiozități tipografice din Biblioteca „Veronica Micle” a Colegiului Național „Calistrat Hogaș” – bibliotecar Reghina Fotea.

Seriozitatea cu care au fost pregătite și prezentate cele nouă lucrări, calitatea acestora ne demonstrează că avem, așa cum am putut observa și la edițiile precedente, bibliotecari cu pregătire temeinică și vocație adevărată.

În discuțiile finale, s-a subliniat că astfel de întâlniri reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea profesională a bibliotecarilor școlari, un mijloc de promovare a colecţiilor valoroase din biblioteci și, prin urmare, un câștig pentru fiecare participant.

Participanții au fost de acord cu organizarea unei expoziții itinerante cu ediții bibliofile rare, care ar urma să fie găzduite în școlile și colegiile din județul Neamț. Totodată, a fost lansată invitația de a participa în număr cât mai mare la o viitoare ediție.

Președinte Filiala Neamț,

bibliotecar Reghina Fotea