- 29 februarie 2012
- Postat: ABR Editor
- Categorie Monografii
Asociația Bibliotecarilor din România, în data de 24 ianuarie a lansat, în noul sediu al Bibliotecii Naționale a României cartea Ghid de cultura informației a doamnei profesoare Angela Repanovici, președinta Secțiunii Cultura informației din cadrul ABR.
Lucrarea a fost prezentată de președintele ABR, prof. univ. dr. Mircea Regneală, referentul științific al cărții, care a vorbit despre istoricul și importanța culturii informației în societatea contemporană, precum și despre dezvoltarea conceptului de cultura informației în spațiul românesc. A urmat autoarea care a expus concepţia ce a stat la baza realizării acestui instrument de informare și structura sa. Au luat apoi cuvântul mai mulți participanți.
Au fost prezenți aproape o sută de bibliotecari, directori de biblioteci și specialiști în știința informării veniți din toată țara și din toate tipurile de biblioteci, profesori de la catedra de specialitate, reprezentanţii Institutului Cultural American și Institutului Goethe, cu care ABR are de mai mulți ani strânse relații de cooperare, ai Ministerului Culturii și Cultelor. În final, toți cei prezenți au primit câte un exemplar gratuit din lucrare cu autograful autoarei.
Toţi participanții la cele doua cursuri, pentru bibliotecile școlare și bibliotecile universitare, organizate de ABR in anul 2011, vor primi, de asemenea, cu titlu gratuit câte un exemplar din Ghid, precum și toate filialele ABR și bibliotecile Caselor Corpului Didactic ai căror bibliotecari sunt membri ABR.
Trebuie menționat și faptul că lansarea Ghidului de cultura informației a fost prima manifestare profesională în Palatul Bibliotecii Naţionale după inaugurarea sa. In încheiere, cei prezenți, la invitația directorului general, au putut vizita biblioteca.
Ecourile participanţilor la acest eveniment nu au întârziat sa apară. Redam mai jos câteva dintre acestea, fotografii ale evenimentului, precum și adrese cu imagini în mișcare:
“Mulțumim pentru ocazia pe care ne-ați oferit-o de a ne reîntâlni într-o locație grandioasă, impresionantă prin arhitectură, caldă prin sărbătoarea pe care a găzduit-o și la care i-a adunat pe toți cei din breasla noastră: cei care am beneficiat de Cursul de cultura informației organizat de ABR cu sprijinul Ambasadei SUA, formatorii deosebiți ai acestui curs, colegii noștri din toate categoriile de biblioteci, oameni de cultură și simțire aleasă.
Lansarea valorosului și necesarului Ghidul de cultura informației al cărei autoare este inimoasa profesoară Angela Repanovici, este unul din acele evenimente care a venit, cred eu, la momentul potrivit și care a fost confirmat prin cuvântările frumoase ținute de domnul profesor Mircea Regneală, doamna Patricia Guy, doamna directoare BNR, Elena Tîrziman, domnul Gheorghe Buluță și mulți alții.
Felicitări tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire vibrantă!”
(prof. Daniela Argatu, bibliotecar CCD George Tofan Suceava)
„Pentru mine a fost o întâlnire de suflet. Activitatea în sine a fost o reușită iar apariția ghidului plasează ABR cu un pas în fața altor asociații iar aceasta datorită dăruirii, atașamentului și pasiunii pe care o aveți față de profesiunea noastră. (…)Prezența numeroasă la acest eveniment confirmă înalta ținută intelectuală a activității iar tematica ghidului este de actualitate și necesitate pentru bibliotecari.
Ziua de ieri a fost o zi de primăvară afară dar și pentru ABR.”
(Maria Colătău, bibliotecar Liceul cu program sportiv Buzău)
“Va scriu pentru a vă mulțumi tuturor pentru evenimentul deosebit la care am participat. Organizarea a fost extraordinaă, iar atmosfera a fost foarte plăcută și apropiată. Am fost impresionată de participarea în număr mare a colegilor și de cuvintele adresate Angelei. Este o mare realizare și vă felicit încă o dată! Am cartea pe birou și mi-am propus să o parcurg cu atenție. Învățăm tot timpul …”
(Monica Drăgan – Director Biblioteca Centrului Cultural American)
“Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la un asemenea eveniment! Lansare unei cărți de specialitate este o sărbătoare pentru breasla noastră (mai ales ca este o premieră în domeniu, în țara noastră). Numărul mare de participanți a dovedit acest lucru.
Ghidul este un instrument de lucru util în inițierea în tainele culturii informației, atât pentru bibliotecari și profesori documentariști, cât și pentru alte categorii de persoane.
Luni, 27 februarie am avut Cercul metodic al bibliotecarilor școlari și profesorilor documentariști din judet și am făcut o prezentare a acestui ghid. A fost privit cu interes de colegi și și-au manifestat dorința de a-l studia pentru a se iniția și a educa utilizatorii.
Felicitări doamnei Repanovici și dvs. care vă implicați atât de mult în susținerea inițiativelor de acest fel.”
(Stela Sebe – bibliotecar CCD Vrancea)
Filmulețele din cadrul lansării pot fi accesate la următoarele adrese:
http://www.youtube.com/watch?v=KsLowWegl1s&feature=related – prezentarea cărții făcută de către autoare
http://www.youtube.com/watch?v=B9yWYluTwl0&feature=related – discursul domnului prof. univ. dr. Mircea Regneală
Pentru alte filmări din timpul lansării: http://www.kosson.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=486%3Aghidul-de-cultura-informaiei-2012&catid=34%3Acadru-de-reglementare&Itemid=32&lang=ro
Pentru informarea dumneavoastră, va redam mai jos cuprinsul cărții:
Capitolul 1. Concepte de bază în cultura informației
1.1 Conceptul de cultura informației
1.2 Accesul la informație
1.3 Localizarea și regăsirea informației
1.4 Instrumente tradiționale de regăsire a informației
Capitolul 2. Educația utilizatorilor
2.1 Tehnologia informației în activitatea de regăsire a informației
2.2 Evaluarea surselor de cercetare
Capitolul 3. Managementul informației
3.1 Utilizarea informației în procesul de cercetare
3.2 Stiluri de citare
3.3 Utilizarea Microsoft Office 2007 – References
3.4 Alte elemente de identificare a publicațiilor: coduri internațional pentru publicații
Capitolul 4. Comunicarea informației
4.1 Etica utilizării informației
4.2 Proprietatea intelectuală. Dreptul de autor. Legislație
4.3 Comunicarea informației
Mihai Constantinescu,
Secretar executiv al ABR