Lansare de carte

Sâmbătă, 9 iulie, la  Muzeul Unirii din Iaşi, a avut loc lansarea cărţii doamnei Irena Brodoceanu: DIFICULTĂŢI ALE INTEGRĂRII ÎN SOCIAL, apărută anul acesta la Editura PIM din Iaşi. Cartea reprezintă o încununare a activităţii desfăşurate de autoare în cei douăzeci şi unu de ani de carieră: bibliotecară la Biblioteca Judeţeană “Gh. Asachi” din Iaşi, mare iubitoare a activităţii de voluntariat, respectiv Şefă a Serviciului Proiecte şi Programe Culturale. Lucrarea o reprezintă foarte bine pe Irena Brodoceanu, fiind o sintetizare curajoasă şi bine documentată a cunoştinţelor teoretice necesare celor care lucrează cu publicul cu nevoi speciale. Cartea este un excelent prilej de împărtăşire a experienţelor dobândite prin activitatea desfăşurată în cadrul unor proiecte duse la bun sfârşit de Bibliotecă, proiecte menite să schimbe, în primul rând, mentalitatea publicului larg despre oamenii cu diferite dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi să le ofere un suport real, prin utilitatea practică a acestor proiecte iniţiate de oameni sufletişti.

Evenimentul a fost moderat de doamnele Elena Leonte, expert european în infodocumentare şi Nicoleta Marinescu, evaluator european în infodocumentare. Au participat la eveniment doamna Luminiţa Munteanu, director al Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi, Magdalena Lupu, preşedinte al Asociaţiei Pensionarilor din Moldova, Doina Platon, Director al Centrului de Formare Continuă din cadrul Universităţii Apollonia Iaşi, Rodica Rodean, preşedinte al Asociaţiei Universul Prieteniei Iaşi, alţi invitaţi de onoare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, ai Primăriei Iaşi, persoane membre ale Asociaţiei Nevăzătorilor din Iaşi, prieteni dragi ai Irenei Brodoceanu. Timp de aproximativ 90 minute, sala Dublei Uniri a Muzeului Unirii din Iaşi a găzduit nu numai o lansare de carte, dar  şi o întâlnire de suflet a unor persoane care au empatizat, s-au bucurat de regăsire, au adresat felicitări autoarei pentru lansarea cărţii, pentru tenacitatea, voinţa şi dăruirea de care a dat dovadă în activitate. Impresionant este şi modul sensibil de abordare a necesităţii  înţelegerii şi sprijinirii celor care sunt diferiţi prin spaţii publice/biblioteci bine organizate şi uşor accesibile.

Am fost onorată să particip la acest eveniment cultural marcant, care se pliază foarte bine pe cerinţele actuale ale Uniunii Europene, al cărei motto  este „Unitate în diversitate”. Sunt convinsă că am asistat doar la debutul editorial al doamnei Irena Brodoceanu, autoarea unei cărţi bine documentate, care oferă modele de bune practici, legate de categoriile vulnerabile şi pune accent pe schimbarea mentalităţilor.

 

Liliana Grama,

Filiala ABR Vaslui