- 27 iunie 2023
- Postat: Enache Emilia
- Categorie Comunicate, Diviziunea Biblioteci naționale, Relatii internationale
Asociația Bibliotecarilor din Slovenia, în colaborare cu Biblioteca municipalității Ptuj a organizat în data de 6 iunie 2023, o întâlnire profesională dedicată istoriei locale/memoriei locale și valorificării acesteiea, în contextul digitalizării și al comunicării la distanță a documentelor de bibliotecă.
Ptuj este considerat cel mai vechi oraș al Sloveniei, cu o moștenire istorică remarcabilă, ce datează din Epoca Pietrei, merge către Epoca Fierului și se dezvoltă ca important castru roman (Poetovio), pe malul râului Drava, pe o străveche rută comercială ce leagă Marea Baltică de Marea Adriatică. Numeroasele clădiri de Ev Mediu sunt bine conservate, în general, și dau orașului o înfățișare specifică, care ne amintește de cetatea Sighișoarei. Cu siguranță că toate aceste date istorice și culturale ale orașului au contribit la prezența sa între destinațiile turistice importante ale Sloveniei.
Biblioteca „Ivan Potrč”, numită astfel după romancierul și dramaturgul sloven originar din Ptuj se află înctr-o clădire istorică, al cărei subsol găzduiește, de asemenea vestigii romane, într-o expoziție destinată publicului care vizitează biblioteca, și zidurile unei basilici gotice. Prima bibliotecă publică a apărut la Ptuj, Bücherleserkabinett (cabinetul de lectură), era condusă de tipograful Franc Anton Schütz și a fost deschisă doar trei ani, între 1792 și 1795. Societatea Muzeală a deschis o bibliotecă de cercetare și știință în 1893 și atunci biblioteca a primit ca donație 4000 de volume, din colecția privată a lui Franc Ferk. Viitoarea bibliotecă de studiu, apărută în 1948 s-a creat pe baza acestui fond. Diferitele secții răspândite în oraș au fost unificate în anul 2000, în actuala clădire, „micul castel”, așa cum este cunoscută, fiind în trecut locuința conților de Ptuj. De altfel, Biblioteca municipalității Ptuj deține și o importantă colecție de carte veche.
Conform Invitației din partea Bibliotecii municipalității din Ptuj, Slovenia, în ziua de 6 iunie 2023, în carul evenimentului dedicate istoriei locale, am susținut lucrarea Local history: a travel from the past to Postmodern Society (Istoria locală: o călătorie din trecut, spre Societatea Post-Modernă), o trecere în revistă a activității dedicate bibliografiei locale, în bibliotecile publice românești, cât și la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, de la tradițional, la digitalizare, cu exemplificarea unor proiecte realizate în cadrul compartimentului respectiv, inclusiv inițiativele editoriale de publicare a unor volume care valorifică memoria locală, personalitățile locale, publicațiile etc. De asemenea, lucrarea a evidențiat rolul digitalizării în conservarea documentelor, în punerea lor la dispoziția utilizatorului global. Prezentarea lucrării a fost urmată de întrebări și comentarii din partea bibliotecarilor sloveni.
Au fost prezentate în cadrul evenimentului, proiecte cu finanțare europeană de valorificare a documentelor care se referă la aspecte de istorie și memorie locală, dar și cele care face parte din ceea ce numim „colecții de patrimoniu”. Pe parcursul discuțiilor, participanții au evidențiat faptul că, indiferent de particularitățile locale ale sistemelor naționale de bibliotecă, societatea modernă aduce aceleași provocări acestor instituții. În viitor, este necesar să crească gradul de vizibilitate al rolului și importanței bibliotecilor și colecțiilor de istorie și memorie locală, în mediul în care acestea își desfășoară activitatea, cât și în exteriorul acestuia.
Adresez calde mulțumiri organizatorilor pentru Invitație și pentru ospitalitate și, în mod special doamnei Mira Petrovič, bibliotecar de specialitate în compartimentul de istorie locală a Bibliotecii „Ivan Potrč” Ptuj.
În cele ce urmează, veți regăsi două link-uri de prezentare a evenimentulu, cât și imagini din Bibliotecă.
https://knjiznicarske-novice.si/2-delovno-srecanje-domoznancev-ptuj-6-junij-2023/
Corina-Mihaela Apostoleanu,
Vicepreședinte ABR