Informare

Asociaţia Bibliotecarilor din România susţine demersurile colegilor sindicalişti în negocierile pe care aceştia le poartă cu guvernul pe proiectul Legii salarizării unitare, în vederea rectificărilor şi îndepărtării inechităţilor salariale pe care aplicarea unei astfel de legi ar genera-o.

Ieri, 12 aprilie 2016, a avut loc o şedinţa tripartită (guvern – patronate – sindicate), organizată la Ministerul Muncii, dedicată exclusiv discutării proiectului OUG privind salarizarea.

Atât la nivel preuniversitar, cât şi universitar, nemulţumirile sunt legate de scăderea salariilor de baza, pe grade şi trepte profesionale, cu toate că reprezentanţii Ministerului Muncii au subliniat că nu vor scădea salariile.

În practică, acest lucru s-ar putea întâmpla, dacă ordonanţă de guvern va fi aprobată. Anomaliile salariale create au fost semnalate într-un material transmis de colegii de la BU Politehnică Timişoara şi ASE Bucureşti, însoţite de observaţii punctuale, celor de la Alma Mater.

Bogdan Popescu, preşedintele filialei ABR Bucureşti, şi, în acelaşi timp, reprezentantul BCU-urilor în Federaţia Alma Mater, ne-a transmis că toţi reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au cerut respingerea proiectului OUG şi conceperea altui proiect, prin negocieri tripartite.

Sunt în proiect “pierderi salariale mai peste tot, atât la didacticul de predare, cât şi la auxiliar. La fel s-a constatat că stau lucrurile la BCU-uri”, a subliniat în discursul său, Anton Hadar, preşedintele Alma Mater, care a mai adăugat: “Practic, s-a vrut ca acest OUG să ia locul Legii 284 şi în câţiva ani să ni se blocheze salariile. Nu se reducea salariul actual al niciunui angajat, dar cei care ar intra în sistem ar primi salarii mai mici. La fel s-ar întâmpla la trecerea pe un grad/treaptă superioară.”

Concluzionând, proiectul a fost retras la presiunea sindicatelor şi patronatelor. Vor avea loc mişcări sindicale în perioada 18-22 aprilie, la care sunt invitaţi să participe toţi cei nemulţumiţi de Legea salarizării, iar cei de la Alma Mater vor încerca să includă în noul proiect toate bibliotecile universitare alături de cele de importanță naţională.