CONTRIBUȚIA BIBLIOTECII LA AFIRMAREA DIVERSITĂȚII CULTURALE ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC, ediția a IV-a (online)

Simpozionul național cu participare internațională, organizat anual cu prilejul Zilei Bibliotecarului, s-a desfășurat în acest an prin intermediul platformei Google MEET în data de 16 iulie 2020. Acesta a fost organizat de către Biblioteca Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din România (A.B.R.) – filiala Suceava și în parteneriat cu Asociația Italienilor din România (Ro.As.It) și Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.

Participarea pe întreg parcursul zilei a peste 115 bibliotecari, profesori documentariști, cercetători, profesori, studenți, doctoranzi, membri ABR din țară (Alba-Iulia, Bacău, București, Călărași, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Reghin, Suceava, Timișoara,  Târgu-Jiu, Vâlcea) și din străinătate (Bălți, Chișinău – Republica Moldova, Torino – Italia, Paris – Franța, Cernăuți – Ucraina), a reunit iubitorii de carte și de lectură, spre a împărtăși din experiența proprie sau prin scoaterea la lumină a unor documente  inedite și a unor informații de un real interes.

Discursul de bun venit la Simpozion a fost rostit de directorul bibliotecii, doamna Prof. univ. D.H.C. Sanda-Maria Ardeleanu, care i-a prezentat, mulțumindu-le, pe organizatorii principali și partenerii manifestării: Asociația Bibliotecarilor din România, Filiala Suceava– reprezentată de doamna președinte Anișoara Budui și secretar Adriana Florentina Gherasim, Asociația Italienilor din România (RO.AS.IT), – reprezentată prin doamna președintă Ioana Grosaru, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, din partea acestora au intervenit doamna Prof. Manuela David, directorul CCD și doamna Daniela Argatu, Președinte al Secțiunii ABR – Tehnici pedagogice în biblioteca școlară și CDI.

Prezent la simpozion, domnul prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorectorul Universității sucevene, a adresat un mesaj de susținere, menționând că „biblioteca este un spațiu al dialogului, în care diferența e la ea acasă”, „Cartea nu va dispărea, în pofida temerilor […] biblioteca de la Suceava este excepțională, cu un colectiv devotat”, biblioteca Universității sucevene este un spațiu în care „s-a simțit întotdeauna foarte bine”.

Prof. univ. D.H.C Sanda-Maria Ardeleanu a deschis lucrările recitând poezia Bibliotecă, de Horia Zilieru, apoi a mai adăugat: „Chiar dacă pericolul arderii cărților continuă să ne pândească prin încercarea de a „șterge” din memoria colectivă nume de personalități, titluri de capodopere culturale, o bibliotecă onestă va aduna, păstra și conserva monumentele culturale ale timpului, iar bibliotecarul are o misiune istorică de apărare, cu orice preț, a comorilor scrise”.

Biblioteca universitară de la Suceava a fost reprezentată și de doamnele Anișoara Budui, Stela Purici, Despina Rotaru, Liliana Cobzaru, care au sintetizat bogata activitate a Bibliotecii universitare printr-o prezentare „expozeu” în imagini, accentuând adaptarea activităților la cerințele epocii.

Doamna Rodica Mixich, din Craiova, a prezentat o serie de documente autentice despre Emigrația la muncă ieri și azi a românilor în Italia. Doamna Corina Derla a intervenit cu un text documentat despre Tezaurul de carte rară  și documente de arhivă al comunităților germană și armeană din Bucovina istorică – studiu de caz, prezentând tezaurul și comoara acestor comunități pentru Bucovina.

Referindu-se la viața unui mare bucovinean, membru fondator al Academiei Române (1866), doamna Elena Pintilei a prezentat o comunicare fascinantă despre Studiile universitare ale lui I.G.Sbiera. Documente din Arhiva Universității din Viena.  Prin hărțile realizate și prezentate am descoperit traseul făcut de una dintre personalitățile proeminente ale culturii române bucovinene, din satul lui natal Horodnic de Jos, județul Suceava, la Viena, pe jos, pentru a-și continua studiile universitare în capitala Imperiului Austro-Ungar.

Bibliotecile școlare au fost reprezentate prin lucrările prezentate cu mare convingere.   Doamna Iuliana POPA a dezvoltat tema referitoare la Valorificarea în plan educativ a proiectelor de lectură, iar doamna Lăcrămioara Andrei Avasiloaie (vicepreședinte ABR filiala Suceava) a vorbit despre Activitatea bibliotecii școlare în Societatea digitală.

Doamna profesor Simona Magdalena Trușcan, a vorbit participanților despre Andrei Bantaș – The Portrait of a Translator, folosind textul marelui romancier britanic, translatorului „The Verger” al lui W. Somerset Maughan (n. 25 ianuarie 1874, Paris – d. 16 decembrie 1965, St-Jean-Cap-Ferrat).

Licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă Pastorală „Justinian Patriarhul” din București, în prezent lucrând ca bibliotecar la Biblioteca Academiei Române din București, în cadrul Serviciului Bibliografie Națională, Dr.Silviu-Constantin Nedelcu ne-a comunicat noutăți despre Biblioteca Facultăţii de Teologie din Suceava în timpul regimului comunist.

Doamna Mihaela Lorelai Ciurea Anghel a prezentat o comunicare de mare actualitate: Cartea în era digitală, detaliind rezultatele unui chestionar realizat în municipiul Suceava. O prezentare plină de emoție a fost a doamnei Violeta Dumistrăcel, bibliotecar în Suceava, ce ne-a comunicat despre Bibliotecarul în integrarea copiilor cu cerințe educative speciale (C.E.S.)., apoi doctoranda  Ungureanu Nicoleta Alexandra ne-a prezentat lucrarea De la biblioteca clasică la biblioteca naturii.

Prezentările au fost încheiate cu cele ale doamnelor Manuela Tereza Pavăl – Educația interculturală în învățământul românesc și Iuliana Baghici Ștefan Dezvoltarea atitudinilor pozitive față de natură la copiii din mediul rural, ce au relatat cu entuziasm experiența din învățământul românesc.

Această ediție online a Simpozionului bibliotecarilor de la Suceava nu s-ar fi putut desfășura fără sprijinul domnilor ingineri IT Marian Andrieș și Răzvan Blaga, de la departamentul SCTI al USV.

Scriitorul și istoricul francez Jean-Yves Conrad, prezent prin intermediul Internetului la prezentarea lucrărilor a ținut să felicite participanți și organizatorii: „Sunteți fantastici… și vreau să vă felicit pe toți, a fost un Simpozion  minunat.” De asemenea, și-a exprimat deschiderea spre colaborare și cercetarea documentelor .

Pe lângă felicitările transmise virtual pentru organizare simpozionului, câțiva participanți au transmis gânduri despre simpozion, ce dorim să le împărtășim cu dumneavoastră:

       „Bibliotecarii școlari din județul Suceava au fost alături de colegele de la Biblioteca Universității ,,Ștefan cel Mare”, participând online cu lucrări, sau fără lucrări, la cea de-a IV-a ediție a Simpozionului național cu participare internațională – Contribuția bibliotecii la  afirmarea diversității culturale în spațiul românesc.

       Biblioteca, fie ea universitară, școlară sau publică  a arătat,  dacă mai era cazul, că se poate adapta în situații de criză și vine în întâmpinarea  utilizatorilor cu oferte informaționale online, sau în format tipărit, promovând  rolul resurselor documentare din bibliotecă  în dezvoltarea educațională, culturală și profesională a individului în societate. Lucrările prezentate pe diverse teme au evidențiat activitățile de promovare a lecturii, desfășurate de bibliotecari alături de utilizatorii și cadre didactice în biblioteci, dar au fost  prezentate și rezultatele unor  cercetări în domeniul istoriei și alte domenii de activitate. Mulțumiri organizatorilor, în special doamnelor bibliotecare de la Biblioteca USV care au coordonat   această manifestare culturală. Sănătate și gânduri bune tuturor bibliotecarilor și cititorilor/utilizatorilor.” (bibliotecar, Lăcrămioara Andrei)

„Vă mulțumim mult pentru întâlnirea de azi, a fost minunat și am aflat lucruri interesante.” (Gianina Barb)

„Țin să te felicit pentru evenimentul desfășurat atât de tine Anișoara dragă, cât și de întreaga echipă a Bibliotecii USV. A fost un simpozion foarte interesant, subiecte diverse și utile. Felicitări și succese în continuare!” Lina Mihaluța

„Felicitări pentru tot ce ați făcut acolo la Suceava! Va urmăresc cu drag și va spun încă o dată felicitări , sănătate și putere de muncă să mai puteți organiza astfel de manifestării!” (Viorica Morărescu)

„Ați făcut un lucru minunat, cu acest simpozion” (bibl. Fetești, Gabriela Gheorghiu).

„Mulțumesc pentru invitație și posibilitatea de a vă asculta și vedea!” (Mihaela Staver)

„Vă mulțumesc, pentru ocazia oferită de a asculta comunicările colegilor, chiar nou, despre munca colegilor în pandemie, despre  Sbiera, despre comunitatea italiană și multe alte.

Bravo și la mai multe realizări frumoase. Succes și mai departe.” (Silvia Ciobanu)

„FELICITĂRI! Am vrut să spun la urmă și eu câteva cuvinte, dar, am fost foarte emoționată…cum nu, când am participat la un real regal! Încă ceva, m-a emoționat enorm poemul din deschidere. Așa am simțit! Va mulțumesc!

Am avut onoarea și bucuria de a participa astăzi la o nou eveniment cultural remarcat. Manifestarea, a suscitat un real interes. Am urmărit prezentarea unor lucrări foarte interesante, bine documentate, în domeniul biblioteconomiei și științei informării, care s-au constituit în reale exemple de bune practici. Oricând, un asemenea eveniment, este dominat de o puternică încărcătură emoțională… Este prilej de întâlnire cu dragi colegi/colege, dar și oferă și oportunitatea de a cunoaște noi specialiști în domeniu. Felicitări tuturor pentru organizare, implicare, profesionalism și dăruire! Facem parte din aceeași familie a bibliotecarilor, uniți fiind în diversitate… Mult succes pe mai departe! (Mihaela-Maria Kocsis).

Mulțumim tuturor colaboratorilor, partenerilor, participanților, cercetătorilor, colegilor de breaslă și pasionaților de lectură ce au contribuit la reușita acestui eveniment!

Anișoara BUDUI, președinte al Asociației Bibliotecarilor din România, filiala Suceava

Lăcrămioara ANDREI, vicepreședinte al Asociației Bibliotecarilor din România, filiala Suceava a ABR

Adriana Florentina GHERASIM, secretar al Asociației Bibliotecarilor din România, filiala Suceava