Proces verbal Conferinţa Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România Constanţa – 10-12 septembrie 2009

Incheiat azi, 11.09.2009, cu prilejul desfasurarii lucrarilor Sectiunii “Tehnici pedagogice in biblioteca” din cadrul celei de-a XX-a Conferinte Nationale ABR “Continuitate si schimbare in biblioteca”.
Intrunirea Sectiunii a avut loc in sala de festivitati a Palatului Copiilor din Constanta, Str. Soveja, nr.17 (unde se afla si sediul Casei Corpului Didactic Constanta).
Sectiunea “Tehnici pedagogice in biblioteca” reuneste bibliotecarii din Biblioteca Nationala Pedagogica “I.C.Petrescu” Bucuresti, casele corpului didactic, din bibliotecile scolare, responsabilii CDI din CCD-uri si scoli (fie ei profesori documentaristi, cadre didactice sau didactice auxiliare), bibliotecarii din sectiunile de copii ale bibliotecilor judetene, municipale, comunale – membri ABR.
Au fost prezente in sala 102 persoane. S-au primit mape si diplome de participare la lucrarile Sectiunii sub antetul si semnatura ABR, ISJ Constanta, CCD Constanta. Intrucat a fost transmis in prealabil comunicat de presa privind respectivul eveniment, a fost prezenti reprezentanti al presei (Ziarul Observator de Constanta).
Ordinea de zi a fost urmatoarea:
– Vizita a Bibliotecii CCD Constanta
– Raport privind activitatea Sectiunii in anul scolar 2008-2009
– Prezentare a Concursului de Participare Comunitara – competitie de proiecte pentru biblioteci (Anca Rapeanu, IREX-Romania)
– Prezentarea comunicarilor:
– “Carte si film versus violenta – comentarii la un proiect national” (Alina Dermengiu, Liceul Teoretic “Traian”, Constanta)
– “Scriitorul de langa noi – proiect cultural-educativ in parteneriat”(Viorica Gentiana Onisoru, CCD Alba Iulia)
– “Stimularea lecturii prin activitati ludice” (Oana Jianu, CCD Bacau)
– “Rolul CDI in promovarea unei pedagogii inovante” (Viorica Mrejeru, Gr. Sc.”Gh.Duca, Constanta)
– “Modalitati, metode, tehnici de readucere a lecturii clasice si contemporane in atentia tinerei generatii” (Crina Liliana Mares, Sc. “Dan Barbilian”, Constanta)
– “Pledoarie pentru lectura” (Mihaela Mictar, Colegiul Tehnic Energetic, Constanta)
– Prezentare: Campaign for the World’ Libraries: Parteneriat ABR-ALA/IFLA (Oana Jianu, CCD Bacau)
– Codul educatiei – dezbatere
– Planificarea activitatilor Sectiunii pentru anul scolar 2009-2010
Intrucat in desfasurarea lucrarilor s-au adaugat si activitati ce nu fusesera prevazute initial (o prezentare de carte a profesorului documentarist Ioan Roman de la Gr.Sc.”Liviu Rebreanu”, Balan, Harghita, prezentarea grupului scolar sus-amintit de catre directoarea sa, Rodica Balan, intrebari si comentarii din partea celor prezenti la fiecare dintre prezentari, prezentarea de carte a bibliotecarei Crina Mares, cu public scolar si cu comentarii din partea persoanelor avizate: prof. Ilie Cileaga, fost inspector de limba si literatura romana la ISJ Constanta), intrunirea s-a lungit, defavorizand puncte anterior propuse pe ordinea de zi: prezentarea parteneriatului cu IFLA, adoptarea planului de activitate: Diviziune ABR – scolare / Sectiune ABR “Tehnici pedagogice in biblioteca”.
S-a luat decizia ca Parteneriatul ABR-IFLA sa fie lansat pe blogul ABR de catre sustinatorul sau, respectiv Oana Jianu – CCD Bacau, iar planul de activitate al diviziunii/sectiunii in anul scolar urmator sa fie constituit prin comunicare virtuala intre membrii diviziunii/sectiunii.
De asemenea, s-a decis lansarea de candidaturi pentru functia de presedinte al Sectiunii si alegerea acestuia la urmatoarea intalnire nationala, dat fiind faptul ca fostul presedinte, respectiv d-na Cristina Vintila de la Biblioteca Pedagogica Nationala “I.C.Petrescu” din Bucuresti, s-a pensionat.

Intocmit,
Maria Draghici, CCD Constanta