Conferința Națională Cartea veche românească și străină, ediția a III-a, cu tema „Cartea tipărită în timpul domniilor fanariote din Țările Române”, București – Mănăstirea Comana (jud. Giurgiu), 24-25 mai 2024

Avem deosebita plăcere să vă invităm la Conferința Națională Cartea veche românească și străină, ediția a III-a, cu tema „Cartea tipărită în timpul domniilor fanariote din Țările Române”, eveniment care se va desfășura în format hibrid (fizic și online) la București și Mănăstirea Comana (jud. Giurgiu), în perioada 24-25 mai 2024.

Această conferință națională continuă o tradiție de peste un deceniu și jumătate al sesiunilor anuale de primăvară care au fost organizate de Secțiunea Carte veche. Conservare. Restaurare din cadrul Asociației Bibliotecarilor din România (ABR). Invitația se adresează tuturor celor interesați și sunt așteptați să participe bibliotecari, restauratori, conservatori de carte, muzeografi, specialiști din domeniul științelor informării și documentării, cadre didactice, cercetători, studenți, masteranzi, doctoranzi din țară și din  străinătate.

Cartea tipărită în timpul domniilor fanariote în Țările Române (1711/1716-1821) alături de celebrarea în anul 2024 a 300 de ani de la sfințirea Mănăstirii Văcărești (1724) reprezintă temele principale ale celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale Cartea veche românească și străină, eveniment științific care este organizat de Secțiunea Carte veche. Conservare. Restaurare în parteneriat cu Mănăstirea Comana (jud. Giurgiu) și Muzeul Național al Literaturii Române (București).

Conferința se va desfășura în format hibrid (fizic și online), la București și la Mănăstirea Comana (jud. Giurgiu), fiind structurată pe următoarele secțiuni:

Secțiunea I: Cartea tipărită în timpul domniilor fanariote din Țările Române

Secțiunea a II-a: 300 de ani de la sfințirea Mănăstirii Văcărești (1724): Evoluția istorică de la ansamblu monastic la închisoare

Secțiunea a III-a: Valorificarea colecțiilor și documentelor de patrimoniu

                 

Termene limită:

6 mai 2024 – trimiterea fișei de înscriere

12 mai 2024 – confirmarea din partea organizatorilor

15 mai 2024 – transmiterea programului conferinței

1 decembrie 2024 – trimiterea lucrărilor în forma finală

Pentru o bună organizare a conferinței vă rugăm să ne comunicaţi până la data de 6 mai 2024 disponibilitatea dumneavoastră de a participa la acest eveniment științific.

Fişa de înscriere trebuie trimisă pe următoarele adrese de e-mail:

silviu.constantin.nedelcu@biblacad.ro și andreea.badea@bcub.ro.

Lucrările susținute vor fi publicate într-un volum colectiv, la o editură acreditată CNCS B.

Prezenţa dumneavoastră la acest eveniment științific ne onorează!

 

Dr. Silviu – Constantin Nedelcu

Preşedinte al Secţiunii

Carte veche. Conservare. Restaurare

Dr. Andreea Badea

Secretar al Secţiunii

Carte veche. Conservare. Restaurare