Bibliotecile școlare ilfovene în pandemie-probleme, idei, soluții
- 2 noiembrie 2021
- Postat: Enache Emilia
- Categorie Filiala Ilfov
Vineri, 29.10.2021, Casa Corpului Didactic Ilfov a oferit ocazia bibliotecarilor școlari, documentariștilor, responsabililor centrelor de documentare și informare din Filiala ABR Ilfov să discute pe tema ,,Bibliotecile școlare în schimbare, provocări și oportunități în pandemie și postpandemie“, prezentând exemple de bună practică în ceea ce privește activitatea bibliotecarilor școlari și a lucrătorilor din structurile infodocumentare școlare ilfovene, în perioada pandemiei și postpandemiei (sperăm, cât mai curând).
Pentru că luna octombrie apare în calendarul asociației internaționale a bibliotecarilor școlari din întreaga lume (IASL), ca fiind luna bibliotecilor școlare, celebrându-le și promovându-le, prin activități și proiecte diverse, Filiala ABR Ilfov, în parteneriat cu CCD Ilfov, s-a folosit de ocazie pentru a aduce în prim plan posibilitățile de transformare, de folosire a crizei, prin care trecem, în oportunitate de dezvoltare și progres. Toți invitații care au onorat evenimentul: Insp. Șc. Maria Gridan, Președintele Diviziunii ABR, dr. Carmen Pesantez, dl. Robert Pelin (development and outreach coordinator) și Ovidiu Ana (managerul proiectului CodeKids) de la Fundația Progres, prof. Mădălina Sebe de la Școala Gimnazială Nr 1 Afumați și scriitorii Victoria Furcoiu (Brașov) și Nică D. Lupu (Brănești) au găsit ,,cuvinte potrivite” care să le aducă celor prezenți entuziasm și bucurie, precum și credința că munca, efortul de a menține bibliotecile școlare deschise, pentru promovarea cărții și a lecturii, merită făcute.
Deși desfășurată în spațiul online, s-au putut face simțite preocuparea, îngrijorarea față de situația actuală în care bibliotecile școlare sunt din ce în ce mai departe de cititorii lor,iar bibliotecarilor școlari, de cele mai multe ori li se încredințează alte sarcini…auxiliare.
Puțin mai fericite au fost cele 22 de CDI-uri din județ, cele care au, încă, funcționale dotările din proiectul ,,Educație pentru informație în mediul rural defavorizat” și care, în această perioadă, au oferit spațiu și loc de conectare pentru lecțiile online, precum și pentru cursurile de formare ale profesorilor, desfășurate pe diferite platforme ale școlii, CCD Ilfov sau Ministerul Educației.
În calitate de gazdă, prof. dr. Florin Petrescu, Director al Casei Corpului Didactic Ilfov, din Brănești, a prezentat câteva aspecte de principiu, care au stat la baza realizării Ofertei de formare ,,Casa ilfoveană”, pentru anul acesta școlar. Și pentru cadrele didactice auxiliare s-au pregătit, pe baza analizei de nevoi, programe și activități de perfecționare atractive, dintre acestea, unul este chiar cursul avizat de MEd, cu titlul:
,, Bibliotecile și managementul situațiilor de criză”, care va fi susținut de dna formator dr. Carmen Leocadia Pesantez. În prezentarea sa, dna formator a promovat atât modulele pe care urmează să le cuprindă cursul de la CCD Ilfov, cât și calendarul cursurilor de formare profesională oferite, gratuit, membrilor săi cotizanți, în anul școlar curent, de către Asociația Bibliotecarilor din România.
Doamna Inspector școlar de Limba și literatura română, prof. Maria Gridan, de la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov a evidențiat contribuția pe care profesorii de Limba și literatura română și-o aduc la promovarea bibliotecilor școlare. În multe școli din județul Ilfov, acolo unde nu este normat postul de bibliotecar școlar, profesorii de limba română preiau, de multe ori ca voluntari, sau normați cu 0,25, biblioteca școlară, asigurând circulația cărților, promovarea lecturii și a cărților din colecțiile bibliotecii. De asemenea, Dna Inspector a subliniat importanța existenței într-o școală a bibliotecii școlare, o șansă pentru toți elevii de a fi atrași de partea cărții și a li se forma competențe de lectori avizați.
În continuarea activității, cu ajutorul reprezentanților Fundației Progres, dl. Robert Pelin (development and outreach coordinator) și Ovidiu Ana (managerul proiectului CodeKids) ni s-a prezentat proiectul ,,Code Kids” și modul cum a fost el pilotat în mai multe biblioteci din țară printre care și într-un centru de documentare și informare din județul Ilfov, prin sârguința unui documentarist inimos, dl. Adrian Matei de la Școala Gimnazială Nr. 1 Cernica, membru activ al ABR, sprijinit de întreaga echipă managerială a școlii, precum și de părinții elevilor implicați în proiect. Iată o soluție de succes, pentru ca bibliotecile școlare să răsune, din nou, de glasurile și forfota utilizatorilor săi, de data aceasta antrenați de provocări foarte atractive: programare, creare de coduri, rezolvarea unor teme digitale creative.
Tot la capitolul proiecte de succes și oameni de succes, invitată de onoare la evenimentul dedicat bibliotecilor școlare a fost dna Mădălina Sebe, profesor de Limba și literatura română și responsabilul bibliotecii școlare din Școala Gimnazială Nr. 1 Afumați. Domnia sa a colaborat cu echipa de la Fundația Vodafone România și World Vision România, în susținerea lecțiilor din proiectul,,Școala din valiză”, la clasele ei de predare din școala unde este profesor gradul I, titular, de peste 10 ani. Demn de remarcat este faptul că acest proiect viza implementarea unei platforme pentru proiectarea unor lecții interactive, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Iar acest lucru s-a întâmplat antepandemie, în 2018-2019, așadar, experiența dobândită în acest proiect a făcut ca, de îndată ce restricțiile au început, să fie accesat întreg conținutul ,,valizei”, inclusiv tabletele pentru fiecare elev.
În continuarea întâlnirii metodice, pentru că, la o sărbătoare nu se vine cu ,,mâna goală”, dna prof. Sebe a adus spre prezentare, în premieră, auxiliarul său didactic intitulat Să scriem corect-Caiet de ortografie pentru elevii de gimnaziu, proaspăt apărut la Editura Total Publishing, un instrument deosebit de util, prin care autoarea oferă un ghidaj profesionist în hățișul de reguli ortografice ale limbii române.
Invitații următori, scriitorii Victoria Furcoiu(Bunica) și Nică D. Lupu ne-au oferit din preaplinul experiențelor lor de creație în pandemie, demonstrând, încă o dată, cât de fascinant este universul creației scriitoricești care găsește căi de manifestare în ciuda, sau, poate, mai abitir, atunci când factorii exteriori sunt ostili, de criză…..
Scrieri pentru copii de la Bunica (Victoria Furcoiu) și seria de Interviuri -Destăinuri I și II ne-au pus la dispoziție tot arsenalul de bucurie, entuziasm, speranță și credință că TOTUL VA FI BINE. Pandemia va trece și noi vom transforma criza în tot atâtea oportunități de învățare și progres în folosirea tehnologiei digitale-în cazul dascălilor și al elevilor și de creație literară, artistică-pentru creatorii curajoși, cei care nu au lăsat condeiul inspirației artistice să fie înghițit în mâlul deznădejdilor de moment.
Cu aceste mesaje pozitive s-a încheiat activitatea, atât prin interpelări directe, care ne-au făcut mare plăcere (Dna prof. Rori Gheorghișor, fost inspector al ISJ Ilfov), cât și cele scrise, mai multe pe chat-forum (din lipsă de timp). Cei prezenți au făcut schimb, nu doar de adrese, ci și de aprecieri, feedbackul oferit organizatorilor: CCD Ilfov, ABR Ilfov, fiind unul excelent, semn că a fost o experiență de folos, un webinar sărbătoare, pentru toate sărbătoritele noastre: BIBLIOTECILE ȘCOLARE. LA MULȚI ANI, CU UȘI ȘI CĂRȚI DESCHISE!
Horiana Petrescu,
președinte Filiala ABR Ilfov