Bibliotecarii și cărțile la ceas aniversar

 

Bibliotecari din judeţul Bihor și Maramureș s-au reunit marți, 23 aprilie 2024, pentru a marca Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, prin desfășurarea simpozionului județean cu participare interjudețeană Bibliotecarii și cărțile la ceas aniversar, organizat de doamna bibliotecar CCD Bihor, prof. Trofin Mariana Rodica, coordonator metodic al bibliotecarilor școlari din județul Bihor, în colaborare cu Filiala Bihor a Asociației Bibliotecarilor din România, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea și Biblioteca Universității din Oradea.

Activitatea s-a desfășurat la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea care i-a găzduit pe cei 72 de invitați, și anume: o delegație de 16 bibliotecari școlari, documentariști și profesori metodiști din județul Maramureș, bibliotecari școlari din județul Bihor, bibliotecari de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor și Biblioteca Universității din Oradea, reprezentanți ai autorităților locale.

Invitați speciali la această activitate au fost:

  • doamna viceprimar Nica Antonia;
  • doamna Ivașca Roxana, redactor la Editura Universității din Oradea;
  • domnul prof. univ. dr. Magheru Paul;
  • domnul prof. dr. Ștefănuț Alin Serafim, director al Casei Corpului Didactic a Județului Bihor;
  • domnul prin vicepreședinte Hora Radu-Cătălin, SLI

După alocuțiunea domnului director al Colegiului Național „Onisifor Ghibu”, prof. Timar Iulius-Radu și cele ale invitaților speciali, elevii clasei a IV-a B, pregătiți de doamna profesor învățământ primar Stanca Simona, au interpretat sceneta: „Nu citești o carte?”.

În continuare doamna documentarist Dumitru Ioana de la Casa Corpului Didactic Maramureș a prezentat materialul intitulat „Educare și (in)formare prin biblioteci școlare și CDI în județul Maramureș” purtându-ne pașii pe meleagurile maramureșene.

Elevi din clasa a X-a A, îndrumați de doamna profesor Lazăr Laura au interpretat sceneta „La Bibliotecă”.

În numele unei vechi tradiţii anul acesta a fost lansat cel de-al unsprezecelea volum colectiv al bibliotecarilor școlari din județul Bihor intitulat „Biblioteca școlară, univers nemărginit al culturii” apărut în coeditare, fiind vorba despre Editura Universității din Oradea, care este recunoscută de Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior și Editura Didactica Militans – Casa Corpului Didactic Oradea.

Eleva Maria Chirilă din clasa a X-a A a recitat poezia „Gelozie” de Mihai Eminescu.

În continuare, domnul profesor universitar dr. Paul Magheru, dublu licențiat al Universității din București și doctor în filologie, a făcut o scurtă prezentare a cărții domniei sale intitulată „Portofoliu cultural”, carte destinată elevilor din învățământul gimnazial și liceal.

În cadrul activității, a fost organizată expoziția de carte „Din activitatea editorială a bibliotecarilor școlari din județul Bihor”.

La finalul activității, elevele Filip Isabella Maria, clasa I E și Roman Sara, clasa a V-a F au încântat audiența interpretând piesele muzicale: ,,De ce?”; ,,El ritmo de fiesta” și „Eternitate”, după care bibliotecarii școlari din cele două județe au făcut schimb de bune practici.

În timpul pauzelor, oaspeții au avut ocazia să vizioneze un filmuleț despre orașul Oradea, realizat de doamna Trofin Mariana, și un altul cu activități desfășurate la Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, realizat de doamna Roibu Florica.

Coordonator metodic Bibliotecar CCD Bihor

Prof. Trofin Mariana-Rodica

 Lasă un răspuns