- 29 ianuarie 2024
- Postat: Enache Emilia
- Categorie Filiala Alba
La Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, județul Alba, s-a sărbătorit în data de 16 ianuarie 2024, aniversarea poetului Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale. A avut loc un recital de poezie si interpretare de piese pe versurile lui Mihai Eminescu, de către elevi ai liceului. Organizator, prezentator și moderator a fost bibliotecar Mirela Barb.
Sub titlul „Eminescu român și universal” s-a desfășurat în biblioteca Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia, proiectul dedicat împlinirii a 174 de ani de la nașterea marelui poet, Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale. Alături de bibliotecar Barb Gianina, realizator și coordonator de proiect, s-au alăturat, venind la bibliotecă, mai multe cadre didactice cu elevi din clasele I-VIII. Scopul proiectului este de cunoaștere a vieții poetului Mihai Eminescu, dezvoltarea interesului pentru literatura clasică și contemporană, contribuția poetului la dezvoltarea culturii naționale și mondiale, conștientizarea rolului bibliotecii în viața școlii și a elevilor, cultivarea dragostei pentru lectură și carte.
Obiectivele proiectului au fost: îmbogățirea cunoștințelor referitoare la marele poet, căutarea în orice bibliotecă a unor cărți scrise de Mihai Eminescu; au fost prezentate de către bibliotecar Barb Gianina, tehnici de căutare a operei eminesciene în cataloagele electronice ale bibliotecilor universitare din țară și mari biblioteci din străinătate, memorarea și recitarea poeziilor eminesciene, participarea afectivă la activitățile desfășurate în echipă. Au participat elevi din clasele I-VIII.
În perioada 8-26 ianuarie s-a derulat proiectul educațional intitulat „Mica Unire și scriitorii care au elogiat-o”. Proiectul a fost inițiat de Casa Corpului Didactic Alba în parteneriat cu Muzeul Palatul Principilor și șapte unități de învățământ din municipiul Alba Iulia: Școala Gimnazială „Vasile Goldiș”, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul de Arte „Regina Maria”. Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” și Liceul Tehnologic „Dorin Pavel”. Proiectul s-a dorit a fi o punte între două evenimente celebrate în luna ianuarie: pe de o parte, Ziua Culturii Naționale celebrată în data de 15 ianuarie, zi în care ne aducem aminte de toți cei care au scris prin operele lor istoria culturală a acestei țări și Mica Unire din data de 24 ianuarie, dată la care celebrăm prima etapă în formarea României Mari, unirea Principatelor Moldova și Țara Românească sub conducerea colonelului Alexandru Ioan Cuza.
În cadrul proiectului au fost organizate mai multe activități printre care amintim: expoziție de carte cu volume ale autorilor români care au fost oameni politici și au jucat un rol important în realizarea Micii Uniri, realizarea unui glosar al termenilor Unirii, prezentări de materiale în format Power Point și realizarea unor creații literare și plastice având ca tematică evenimentul sărbătorit la 24 ianuarie. Punctul final al proiectului l-a constituit vernisajul unei expoziții cu creațiile elevilor la Palatul Principilor. În acest fel, Mica Unire din 1859 a fost celebrată exact în locul în care la 1600 Mihai Viteazul a devenit domn al celor trei Țări Românești: Moldova, Transilvania și Țara Românească.
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice oferite de elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria” și de elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La sfârșit, s-a cântat și jucat Hora Unirii.
Manifestări dedicate aniversării poetului Mihai Eminescu și Micii Uniri s-au desfășurat și în alte biblioteci școlare ale instituțiilor de învățământ din județul Alba.
Barb Gianina – președinte Filiala Alba
Barb Mirela – vicepreședinte Filiala Alba
Cutean Irina – secretar Filiala Alba