Activități desfășurate în filiala Alba, septembrie – martie 2022-2023

În semestrul I din anul școlar 2022-2023, la Colegiul Național Lucian Blaga din Sebeș s-au desfășurat următoarele proiecte și activități:

În luna septembrie s-a desfășurat proiectul „Iulia Hașdeu – un copil devenit geniu“. A fost prezentată viața și opera Iuliei Hașdeu și a fost făcut turul virtual al castelului Iuliei Hașdeu de la Câmpina. Elevii au fost impresionați și au propus o excursie la Câmpina pentru a vedea castelul construit de Bogdan Petriceicu Hașdeu în memoria unicei sale fiice, și după indicațiile Iuliei. Proiectul s-a desfășurat în colaborare cu catedra de limba și literatura română, cu cadrele didactice Monica Grosu, Georgeta But, Tereza Cândea.

În luna octombrie s-au desfășurat proiectele „Memoria Holocaustului în România“, în colaborare cu doamna profesor Elena Damian, profesor de istorie. În calitate de bibliotecar, am prezentat bibliografie pentru Holocaust, iar doamna profesoară a prezentat evenimentele vremii respective.

Tot în luna octombrie, s-a desfășurat parteneriatul „Starea de bine în clasă”, parteneriat în colaborare cu doamna bibliotecar Luciana Corb de la Liceul Tehnologic Al. Domșa din Alba Iulia, și cu doamna psiholog a Colegiului Național Lucian Blaga din Sebeș.  În cadrul proiectului, am prezentat cartea „Darul lui Jonas”, iar elevii au vizionat și filmul „Darul lui Jonas”, împreună cu doamna psiholog care le este și dirigintă.

De asemenea, în luna octombrie am participat si la proiectul „Luna internațională a bibliotecilor școlare”. În cadrul acestui proiect, am colaborat cu doamna profesor Camelia Zurman, profesor de educație plastică,  elevii au confecționat semne de carte și am făcut schimbul de semne de carte cu Școala George Coșbuc din Maramureș.

În luna noiembrie, am realizat proiectul Regina Maria – ultima dorință, Regina Maria și Balcicul“. Elevilor le-a fost prezentată viața reginei Maria, ultima ei dorință ca la moartea ei să I se excarneze inima și să fie păstrată la Balcic, oaza ei de liniște si creație. De asemenea, s-a prezentat Balcicul, grădinile impresionante din Balcic.

Pe 15 ianuarie am realizat proiectul „Eminescu – Luceafărul poeziei românești”, în colaborare cu prof. de latină Mihaela Dobromir, și cu o mică trupă de teatru, formată din elevii Colegiului Național Lucian Blaga din Sebeș. De asemenea, au participat și profesori de la catedra de limba și literatura română. Elevii au interpretat versuri de Mihai Eminescu și au cântat cateva piese în cinstea poetului național.

În 24 februarie, am desfășurat proiectul „Dragobete – cap de primăvară”, coordonat de bibliotecar Mirela Barb și prof. de limba și literatura română Tereza Cândea. Proiectul a constat în prezentarea tradițiilor și obiceiurilor de Dragobete, recitarea unor versuri de dragoste, precum și interpretarea unor cântece de dragoste. De asemenea, în curtea școlii s-a format o inimă din elevi și cadre didactice și au fost ascultate piese de dragoste interpretate de soliști români și străini.

Toate proiectele au fost coordonate și desfășurate de bibliotecar Mirela Barb.

 

MARATONUL LECTURII

Biblioteca școlară

Colegiul Național „Bethlan Gábor” Aiud

Biblioteca Colegiului Național „Bethlen Gábor”, a participat și anul acesta în proiectul „Maratonul Internațional de Lectură” organizat pentru a 15-a oară de Biblioteca Județeană „Kájoni János“ din Miercurea Ciuc. Activitățile s-au desfășurat în data de 28.02.2023.

În acest an tema a fost opera și activitatea literară a poetului și prozatorului Babits Mihály (1883-1941), personaj important al literaturii maghiare din secolul al XX-lea. Anul acesta sărbătorim 140 de ani de la nașterea acestei mari personalități.

Elevii din clasele III-IV, VI-VIII împreună cu învățătorii și profesorii lor au recitat și au ascultat varianta muzicală a unor poezii, au citit basme, nuvele. Un elev a reușit să prezinte în formă dramatică o poezie. Cu elevii din clasele a IX-a am încercat să analizăm un poem filozofic al poetului.

Activitatea s-a desfășurat în bibliotecă și în săli de clasă, într-o atmosferă plăcută cu momente memorabile pentru toți participanții, sub îndrumarea următoarelor cadre didactice: Maria Alexa, Ágnes Mester, Brigitta Fodor, Katalin Fodor, Egon Nagy. Fiecare dintre cei prezenți a primit câte un semn de carte.

Prin acest proiect, poate să se alăture lecturii oricine, de pretutindeni, nu este indicat un singur loc, se adresează tuturor iubitorilor de carte.

Scopul este să atragem atenția asupra lecturii, să promovăm și să încurajăm cititul cu voce tare, să citim împreună cât mai mulți. Să nu uităm că cititul este o sursă de bucurie!

 

Ercsey Etelca

Bibliotecar

 

La Școala Gimnazială Vasile Goldiș din Alba Iulia s-au derulat activitați cu ocazia Zilei limbilor moderne, am continuat cu Luna Internațională a Bibliotecii Școlare. În cadrul activităților, am avut un schimb de semne de carte online cu biblioteca unei școli din Portugalia – Clip- Oporto International School,  Porto, Portugal și fizic cu Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

În cadrul sărbătorilor de iarnă au avut loc serbări și prezentări ale obiceiurilor tradiționale din zonă, specifice acestei perioade. În luna decembrie am definitivat „Monografia Școlii Gimnaziale Vasile Goldiș.

Aniversarea marelui nostru poet, Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii Române, Ziua Cititului Împreună, Ziua Națională a Lecturii și serbările dedicate sărbătorilor primăverii au constituit un prilej atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice de a colabora și a se  implica, scoțând la iveală noi talente literare și artistice.

 

Președinte Filiala Alba,

Bibliotecar Gianina Barb