2012 Lucrările Secțiunii Informatizare

 

Secțiune Informatizare-digitizare

2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

 

PROCES VERBAL

al lucrărilor

Secţiunii de Informatizare

Galați 2012

 

Tema secţiunii a fost: Tehnologii moderne în biblioteci

 

Secţiunea Informatizare, din cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a Conferinţei Naţionale ABR a debutat cu prezentarea lucrării cu titlul „Avantajele, limitele şi dezvoltările tehnologiei RFID, implementate în biblioteci, comparativ cu alte tehnologii de identificare automată” , susţinută de drd. Simona Gheorghe, BCU Bucureşti, urmată de prezentarea de către dl Csaba Giras, general manager Softlink, a produselor firmelor Softlink şi 3M România, specializate în sisteme şi echipamente profesionale pentru biblioteci.

Au avut loc discuţii cu privire la avantajele şi dezavantajele tehnologiei RFID , modalităţile de implementare în biblioteci, beneficiile obţinute şi posibile îmbunătăţiri ale sistemului RFID.

S-au realizat demonstraţii practice cu echipamente portabile de bibliotecă (Digital Library Assistant), staţii Self Check şi s-a demonstrat fiabilitatea etichetelor RFID, care respectă standardele ISO 15693-3 şi 18000-3.

Doina Ostafe a prezentat comunicarea Ex Libris în biblioteci azi & mâine ( Ex Libris in the libraries today & tomorrow) iar dl. Németh Ágoston, manager, Ex-Lh Kft, reprezentat ExLibris a dat detalii despre sistemele bX, Primo Central Index şi SFX.

Din lipsă de timp şi constatând absenţa bibliotecarilor şcolari care participau la lucrările  secţiunii dedicate acestora, s-a renunţat la prezentarea Situația informatizării bibliotecilor școlare, dr. Doina Ostafe, urmând să fie prezentată cu altă ocazie.

 

S-au propus o serie de activităţi care să ofere o îmbunătăţire a paginii web a secţiunii cu acces la o serie de informaţii utile legate de softuri pentru biblioteci, eventual un ghid cu elementele care trebuie avute în vedere la achiziţionarea unui soft de bibliotecă; informaţii despre accesul la baze de date ştiinţifice care să fie posibil şi de pe site-ul ABR;

S-a menţionat intenţia de realizare a unor liste de discuţii pe tipuri de softuri de bibliotecă utilizate în ţară, în acest sens fiind deja făcute unele demersuri pentru implicare firmelor în cauză.

Se mai propune ca activitate pentru 2012-2013 realizarea unor chestionare, care să poată fi actualizate online, cu privire la situaţia informatizării bibliotecilor şi respectiv a digitizării, a creării de biblioteci digitale în ţară.

 

 

29.08.2012                                                                                          Dr. ing. Doina Ostafe

Galaţi                                                                                      Preşedinte Secţiune Informatizare