Comunicate

Aici vor fi cuprinse toate comunicatele asociației

Romanian Journal of Library and Information Science

Stimate colege și stimați colegi, membri ai ABR,

În urma propunerii pe care am înaintat-o conducerii Asociației Bibliotecarilor din România în cursul anului trecut și a aprobării Consiliului Director, începând cu nr. 1/2017 Revista Română de Biblioteconomie și Știința Informării/Romanian Journal of Library and Information Science (RRBSI) și-a modificat structura și modalitatea de publicare.

Astfel, revista nu va mai apărea în format tipărit, ci exclusiv electronic (e-only), ca publicație cu acces deschis, putând fi consultată gratuit de către toți cei interesați, la adresa http://www.rrbsi.ro. Pentru a controla calitatea articolelor, toate contribuțiile propuse spre publicare vor fi supuse procesului de recenzare (peer-review) de tip double-blind, care asigură atât autorului, cât și recenzorilor anonimatul necesar unei evaluări obiective.

Periodicitatea RRBSI rămâne trimestrială, dar numerele nu vor mai avea profil tematic.

În scopul de a asigura vizibilitatea și circulația pe plan internațional a conținutului publicat, dar și pentru a ușura procesul de editare, foarte consumator de timp și de efort în cazul articolelor publicate în paralel în română și engleză (modelul anterior), revista va publica exclusiv contribuții redactate în limba engleză.  

Date fiind istoria și direcțiile de dezvoltare similare ale bibliotecilor din sud-estul Europei, revista se va orienta spre publicarea unor studii privind teoria și practica bibliotecară din țările care aparțin acestei arii geografice, fără însă a exclude și abordarea altor teme. RRBSI va căuta să publice atât cercetări originale, cât și articole de sinteză, puncte de vedere, opinii, comentarii sau recenzii de carte.

Referitor la etapele pe care le-am parcurs până acum în acest efort de reconfigurare a revistei, dorim să vă informăm că în această perioadă:

- a fost achiziționat de către ABR domeniul dedicat rrbsi.ro;

- a fost instalat programul de management al publicațiilor Open Journal System pe un server gestionat de Softlink;

- s-a operat migrarea conținutului încărcat (provizoriu) pe site-ul rrbsi.kosson.ro pe site-ul www.rrbsi.ro;

- a fost încărcată integral arhiva revistei (2005-2016) - http://www.rrbsi.ro/index.php/rrbsi/issue/archive (toate numerele anterioare ale revistei sunt disponibile acum cu text integral);

- au fost elaborate instrucțiunile pentru autori - http://www.rrbsi.ro/index.php/rrbsi/about/submissions;

-  a fost reconfigurată componența colegiului de redacție - http://www.rrbsi.ro/index.php/rrbsi/about/editorialTeam;

- s-au făcut demersuri pentru obținerea de contribuții în vederea redactării numerelor 1 și 2 ale revistei.

În același timp, din cauza unor dificultăți tehnice și logistice legate de găzduirea site-ului rrbsi.ro și de migrarea conținutului de pe site-ul provizoriu, până în prezent ne-am aflat în imposibilitatea (obiectivă) de a lansa revista în noul său format. Ne cerem scuze pentru această întârziere și estimăm că în scurt timp vom fi în măsură să anunțăm apariția nr. 1/2017 al RRBSI. Considerând acest an drept unul de tranziție, vom face toate eforturile ca începând de anul viitor toate numerele RRBSI să apară la termenele firești (nr. 1 - 1 martie,  nr. 2 – 1 iunie, nr. 3 – 1 septembrie, nr. 4 – 1 decembrie).   

Dorim, în același timp, să vă invităm să ne transmiteți propunerile dumneavoastră de contribuții științifice pentru viitoarele numere ale revistei. În acest scop, vă invităm să vă înregistrați pe site-ul revistei completând formularul disponibil la adresa http://www.rrbsi.ro/index.php/rrbsi/user/register. După crearea contului de utilizator, veți putea încărca în sistem articolele pe care doriți să le propuneți spre publicare și/sau veți putea contribui în calitate de recenzor la evaluarea manuscriselor transmise de alți autori, dacă editorii vor apela la dumneavoastră în acest scop și dacă vă veți da acordul. În cazul în care doriți să publicați în RRBSI, vă rugăm să citiți cu atenție instrucțiunile pentru autori și să respectați întocmai cerințele privind modul de redactare și prezentare a manuscriselor (http://www.rrbsi.ro/index.php/rrbsi/about/submissions).

De asemenea, vă rugăm să ne ajutați să popularizăm site-ul RRBSI, aducându-l în atenția cât mai multor persoane potențial interesate de a citi sau de a contribui cu articole la viitoarele numere ale revistei.

În încheiere, dorim să mulțumim Consiliului Director al ABR, companiei Softlink, care s-a oferit să găzduiască gratuit site-ul revistei, și domnului Nicolaie Constantinescu (Comunitatea Kosson), care a făcut eforturi deosebite pentru a asigura funcționarea acestuia la parametri normali.

 

Cu considerație,

Prof. univ. dr. Angela Repanovici, Universitatea Transilvania din Brașov

Lector univ. dr. Robert Coravu, Universitatea din București

Editori, Revista Română de Biblioteconomie și Știința Informării/Romanian Journal of Library and Information Science

 

 

Comunicat

Evenimente sub egida Asociaţiei Bibliotecarilor din România derulate

în Săptămâna Naţională a Bibliotecilor (18–23 aprilie 2016)


Asociaţia Bibliotecarilor din România marchează Săptămâna Naţională a Bibliotecilor printr-o serie de manifestări culturale şi profesionale desfăşurate la nivelul filialelor din ţară.

La evenimentele de la Cluj s-au înscris peste 150 de bibliotecari, reprezentanţi ai bibliotecilor universitare, publice şi şcolare din judeţ, dar şi din ţară. Întâlnirile profesionale se înscriu în seria evenimentelor dedicate Zilei Bibliotecarului Român şi Zilei cărţii şi drepturilor de autor care se aniversează în fiecare an, pe data de 23 aprilie.

Pe lângă schimburile profesionale realizate în cadrul acestui gen de manifestări ne dorim informarea publicului interesat de problematica lecturii şi a cărţii precum şi atragerea atenţiei opiniei publice asupra profesiei de bibliotecar şi a rolului său în comunitatea deservită. Vă aşteptăm la evenimentele anunţate de asociaţia noastră, la nivel local şi naţional, pentru informarea celor interesaţi de carte, lectură şi bibliotecă”, menţionează dr. Adriana Szekely, preşedinte ABR.

Printre evenimente amintim lansarea de carte din data de 21 aprilie, orele 13 (Sala I. Muşlea a BCU Cluj) care îl are ca protagonist pe apreciatul scriitor băimarean Săluc Horvath, la Cluj-Napoca, unde va avea loc, în data de 22 aprilie, de la orele 13 (Biblioteca USAMV Cluj) şi workshop-ul cu tema Tehnologii moderne în sprijinul bibliotecarilor şi al utilizatorilor. La Alba – Iulia, în seria manifestărilor dedicate Zilei Bibliotecarului Român se va desfăşura Marşul cărtilor şi al cititorilor.

La nivelul asociaţiei a fost stabilit şi un calendar al acţiunilor profesionale care se vor derula pe parcursul anului 2016, în cele peste 40 de filiale judeţene ABR, în cadrul celor cinci diviziuni şi a celor douăsprezece secţiuni profesionale.

Ataşăm afişul programului (lansare de carte şi workshop la Cluj-Napoca) şi calendarul acţiunilor profesionale din cadrul secţiunilor profesionale ale ABR, pentru a vă informa despre locaţiile, datele şi orele la care au loc evenimentele. Pe site-ul asociaţiei – www.abr.org.ro – veti găsi informaţii despre toate evenimentele care au loc în această săptămână la nivel naţional.

Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, care are ca obiective principale promovarea intereselor profesionale şi ştiinţifice ale bibliotecarilor şi bibliotecilor din România, precum şi dezvoltarea legăturilor profesionale între bibliotecarii din toate tipurile de biblioteci (naţionale, universitare, şcolare, publice şi specializate).

 

Preşedinte ABR,

Dr. Adriana Szekely

 
 

Noutăți